Врањанци полицији предају пушке, пиштоље, бомбе, али и шпијунско оружје

Акција предаје оружја која је започета након трагичних дешавања у школи „Владислав Рибникар“ у Београду и околини Младеновца, наставља се и даље. Полицијској управи Врање грађани предају разне врсте наоружања и експлозивних средстава, а ми смо упитали надлежне и шта предвиђа закон када је у питању безбедно држање наоружања.

До 25. маја, Полицијској управи Врање је предато укупно 653 комада различитог оружја, међу којима је највише ловачких пушака.

Предато је више хиљада комада муниције свих калибара, као и 62 ручне бомбе.

Грађани предају нелегално оружје, али и наоружање за које имају дозволу, сматрајући да безбедност има приоритет.

Предају се махом разне врсте пиштоља и револвера, као и ловачке пушке.

Међу њима су и неки стари примерци ловачког оружја, а један од најзанимљивијих примерака је оловка-пиштољ, какве смо виђали у крими филмовима.

Оловка је заправо цев овог оружја у који се ставља метак калибра 7,62 милиметра и који је, након репетирања, спреман за испаљивање.

Чланом 11 Закона о оружју и муницији регулисано је које услове треба да испуњава физичко лице које је добило одобрење за набављање и држање оружја из категорије Б, каже Наташа Петруновић, млађи инспектор за оружје у Полицијској управи Врање.

– Правилник о просторно-техничким условима ближе прописује да физичко лице оружје из категорије Б треба да чува у посебним касама, сефовима или орманима који не могу лако да се отворе.

То значи да морају да буду закључани, а кључ не сме доћи у посед неовлашћеним лицима – наводи Петруновић.

Категорију Б чине кратка и дуга оружја, полуатоматско, са глатким олученим цевима и конвертибилно оружје.

У категорију А спадају минско-експлозивна средства и аутоматско оружје, која физичка лица не могу да имају у легалном поседу.

За непоштовање ових правила и законских одредби, предвиђене су и казне.

– Уколико се физичка лица не придржавају ових услова, прописане су и казне: новчана у износу од 20 до 150 хиљада динара, као и казна затвора до 60 дана – прецизира Наташа Петруновић.

Предаја легалног и нелегалног наоружања је и даље омогућена без икаквих консеквенци и тако ће бити све до 8. јуна, након чега ће, према најавама, МУП спроводити ригорозне контроле и кажњавање.

Please follow and like us:
Друштво