Врањанка део владиног Савета за младе: Залагаћу се за младе на југу

Врањанка Емилија Миленковић, која је недавно постала део Савета за младе при Влади Републике Србије, истиче да ће се посебно залагати за младе на југу. Важно је да се чује и глас младих из Врања, наглашава Емилија.

Емилија Миленковић јавности је позната још као ученица гимназије “Бора Станковић“, јер је њен активизам отпочео у средњој школи. Са групом вршњака формирала је удружење, путем којег су реализоване многе активности усмерене на младе из Врања и околине. Сада је на Факултету политичких наука у Београду и каже да јој ранији рад са вршњацима много помаже у њеном тренутном деловању. Она је крајем априла званично постала чланица Националног савета за младе при Влади Републике Србије.

-Ту се налазе представници министарства, али, оно што је најважније, млади људи. Млади који могу да учествују у процесу доношења одлука, и који могу да искажу свој глас када је у питању доношење, али и спровођење политика које се тичу младих. Битно је да се ми као млади обратимо директно представницима министарства и да кажемо које су наше потребе и проблеми, како би они приступили решавању. За мене је важно посебно, јер може да се чује и глас младих са југа Србије и из Врања, и највише ћу се и залагати за мој град и наш део државе, јер знамо да је југ један од најнеразвијенијих у многим погледима, каже Емилија Миленковић.

Емилија као неке од кључних проблема младих истиче незапосленост и недовољну активност на заштити менталног здравља младих.

-Ја ћу се залагати за доношење Закона о младима, односно новог Предлога закона који ће обавезати све локалне самоуправе да имају обавезне механизме омладинске политике на локалу. То значи да имамо функционалне Савете за младе, да имамо издвајања из буџета за удружења младих, дакле сви они механизми где млади могу директно да се укључе у доношење одлука и да могу директно представницима власти и доносиоцима одлука да кажу шта је њихов проблем. Оно што наша истраживања показују је да је велики проблем овде запослење, тако да и недавно донета Стратегија за младе на националном нивоу препознаје као један од главних циљева запошљавање, тако да ћу покушати да тај циљ усмерим ка Врању, са идејом да млади остају у свом граду, додаје Емилија.

Она позива све младе људе да се активирају, да дају своје предлоге, да је контактирају и подсећа да промене почињу од нас, од сваког појединца.

Please follow and like us:
Друштво