Врање ће предстојећег викенда бити српска престоница музике

Овог викенда, Врање ће бити у знаку песама које су неодвојиви део наше културе и традиције. Фестивал Врањска градска песма ,,Оћу да ви појем врањанско“ биће отворен у петак у 20 часова у сали Позоришта „Бора Станковић“, обраћањем градоначелника Слободана Миленковића, након чега ће концерт одржати тренутно најпопуларнији певачи врањског мелоса.

Врање ће предстојећег викенда бити музичка престоница Србије. У граду под Пржаром ће у петак и суботу бити одржан фестивал Врањска градска песма ,,Оћу да ви појем врањанско“.

Врањска градска песма је, не само створила легенде попут Станише Стошића, већ је славу града пронела широм света.

– Врањска градска песма се налази на листи нематеријалног културног наслеђа Републике Србије, а од 2019. године, град Врање је уврштен у мрежу креативних градова УНЕСКА, баш у области музике – напомиње Изабела Савић.

Неки од данашњих уметника који настављају мисију популаризације и чувању традиције песме која је и неодвојиви део дела најчувенијег Врањанца, чувеног писца Боре Станковића, наступиће у петак увече, прве вечери фестивала.

На списку извођача су Снежана Савић, Чеда Марковић, Бранимир Стошић Каце, Ивана Тасић, Стефан Здравковић – Принц од Врање, Милена Лазаревић Поповић и певач „Легенди“ Никола Зекић, који ће наступити уз пратњу оркестра маестра Владе Пановића.

У оквиру фестивала, у суботу у 19 часова ће бити одржана промоција албума „Заплакала Шар-планина“ Врањанке Иване Тасић, по оцени и публике, али и музичких стручњака, тренутно једне од најбољих интерпретаторки врањских песама.

Нешто раније, у 13 часова, у Градском парку ће бити откривена биста Стане Аврамовић Караминге, легендарне песмопојке која је у своје време од заборава отргла многе народне песме, али и испевала неколико бисера овдашњег мелоса, од којих је најпознатија „Димитријо, сине Митре“.

– Та идеја се провлачи последњих неколико година, али су се сада створили услови и коначно је завршено постављање бисте Стане Караминге, песмопојке из Врања, по чијој песми „Димитријо, сине Митре“ је, чини ми се, Врање и најпрепознатљивије – најављује заменица градоначелника Врања.

– Овај фестивал ће бити и у знаку петнаестогодишњице смрти Станише Стошића, за кога кажу да је један од најлепших тенора народне музике, а ми јужњаци, кажемо да је „татко за врањски мелос“.

За неке песме кажу да су „створиле певача“, а Станиша Стошић је афирмисао велики број врањских песама, тако да на овај начин желимо да му се одужимо – каже Изабела Савић.

Друге вечери фестивала, концерт ће одржати млади певачи који настављају традицију својих великих претходника. Неке од најчувенијих врањских песама ће певати Филип Јовановић, Тијана Вучковић, Огњен Чворовић, Велина Стаменковић, Мила Митић, Јана Димић, такође уз пратњу оркестра Владе Пановића.

– Како извођачи и познаваоци кажу, врањска песма је јако тешка за извођење и приликом одабира учесника води се рачуна о томе да они то могу да изнесу, јер врањска песма је пуна мерака и дерта, специфична је и верујем да само они који имају везе са Врањем или га воле, могу да то отпевају на прави начин – каже Јасмина Вељковић.

– Као што је и циљ врањске песме да се преноси са генерације на генерацију и да се негује даље, верујем да на овај начин идемо ка остварењу циља, а то је да имамо наследнике великих извођача врањских песама – закључује Јасмина Вељковић.

– Многи млади су љубитељи врањске песме, али ми морамо да се трудимо да чувамо и негујемо традицију и културу и преносимо је на нове генерације.

Како ћемо другачије, него кроз фестивале и друге манифестације у које се све више улаже, а имамо срећу да градоначелник пружа максималну подршку културним манифестацијама – истиче заменица градоначелника Врања Зорица Јовић.

Фестивал ,,Оћу да ви појем врањанско“ отвориће градоначелник Слободан Миленковић, а очекује се да у чарима песме старог Врања уживају и бројни гости из читаве Србије и региона.

Please follow and like us:
Друштво Култура