Врање добија Регионални центар за управљање отпадом

Протекле две године радило се на пројекту, идејном решењу и прикупљању папирологије када је реч о Регионалном центру за управљање отпадом за Пчињски округ, али истовремено и за град Крушевац и општине које гравитирају ка Крушевцу.

Трилатерални уговор су крајем октобра потписали градоначелник Врања др Слободан Миленковић, директор  ЈП „Комрад“ Зоран Димитријевић, министар финансија Синиша Мали и министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић, како би Град Врање добио Регионални центар за управљање отпадом.

–  Оно што нас очекује у наредном периоду је експропријација земљишта што ће радити локална самоуправа са суграђанима који имају своје парцеле на том делу где ће бити изграђен Регионални центар за управљање отпадом за Пчињски округ, а то је одмах изнад постојеће депоније Метерис, истакла је Нела Цветковић извршна директорка ЈП „Комрад“.

Споразум је у сарадњи са KFW банком потписан и финансираће се средствима KFW банке.  Део средстава ће враћати Министарство финансија, а цео пројекат ће се реализовати преко Министарства саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре. Три милиона евра биће обавеза ЈП „Комрад“ да у наредних 10 година врати, а само прва фаза пројекта износи 22 милиона евра.

-Што се тиче осталих општина у Пчињском округу, код њих ће бити инсталирање трансфер станице где ће се он сабијати и једном недељно довозити у Регионални центар. Бенефит од овог пројекта имаће цео Пчињски округ. У плану је да се набаве по две канте за сва домаћинства, у једној ће се стављати суви отпад, у други мокри како би се лакше на тој траци одвајао и да касније иде у процес рециклаже, речи су Цветковићеве.

Да би се кренуло са првим радовима и ископима земље потребно је измештање далековода које ће радити Електромрежа Србије, где ће касније бити постављене три касете у којима ће се депоновати отпад.

-Парцијално ће се радити ти ископи, прво за прву касету и остали пратећи садржаји који су неопходни за функционисање једног оваквог Регионалног центра. Ту ће бити трака за секундарну селекцију отпада, компостилиште где ће се биоразградиви отпад разлагати и правити од њега компост и пратећи објекти што за радне машине, за запослене који ће бити тамо, објашњава Цветковићева.

По речима наше саговонрице значајно је да ће бити једно озбиљно постројење за пречишћавање депонијских вода и касније ће тако пречишћена вода да иде у канализациону мрежу.

Please follow and like us:
Друштво