Акција “Дај педалу раку“

У Градском парку у Врању и ове године одржана је традиционална акција „Дај педалу раку“. У име Друштва онколошких пацијената, присутнима се обратила Слађана Јовановић, која је рекла да чланови Друштва најбоље знају колико значи подршка када неко пролази кроз битку са карциномом.

-Ова акција и вожња бицикала симболично представља издржљивост и заједништво. Ми зато имамо два важна задатка: да укажемо на значај превентивних прегледа и да пружимо подршку свима који се налазе у процесу лечења, истакла је Слађана Јовановић. Члан Градског већа др Никола Поповић је рекао да је превентива најбитнији сегмент здравствене заштите у борби против ове опаке болести.

-Због тога, приликом првих симптома, продуженог кашља, надимања у стомаку, крварења из дигестивног тракта или других проблема, саветујем свима, као лекар, да се одмах ураде све неопходне медицинске мере, а у циљу раног откривања канцера. Рано откривена болест, у почетном стадијуму је излечива болест , рекао је др Поповић.

Присутнима се обратио и саветник градоначелника др Мирољуб Станковић који је говорио о превентиви у модерним земљама, конкретно у Јапану.

-Превентива је мајка медицине. А канцер ће бити побеђен и када постоји психичка, здрава стабилност организма. Када постоји воља за животом и вера да ће болест бити побеђена , рекао је др Станковић и поменуо речи чувеног врањског хирурга др Вукашина Антића, који је говорио да се никада не треба предавати.

Након развијања заставе, организована је симболична вожња бицикала, у знак подршке свима који се боре против ове опаке болести, у којој су учествовали и заменица градоначелника Зорица Јовић, председник Скупштине др Дејан Тричковић, чланови Градског већа и бројни грађани.

Please follow and like us:
Друштво