Vranje ima Deklaraciju o borbi protiv svih oblika trgovine ljudima

trgovina ljudima u vranju

Prema izveštaju Grupe stručnjaka Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA) kao jedan od većih problema, se pominje da se u Srbiji i dalje malo govori o problemu trgovine ljudima, a da su preventivne aktivnosti uglavnom ad-hoc organizovane.

Zato je veoma važna svaka preventivna aktivnost Lokalne mreže za borbu protiv trgovine ljudima. U Vranju, čini se, lokalna samouprava prednjači u borbi protiv ove pošasti 21.veka. Nije ni čudo, s obzirom na geografski položaj našeg grada, blizinu administrativne linije sa Кosovom i Metohijom i činjenicu da se nalazimo na sred balkanske migrantske rute.

Podsećamo da su 2013. godine u 17 gradova u Srbiji formirane Lokalne mreže. Jedino je u Vranju ova mreža aktivna sve vreme i predstavlja primer dobre prakse u Srbiji.

Tako je, još 2018. godine povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, lokalni parlament usvojio Deklaraciju o borbi protiv svih oblika trgovine ljudima.

-Ova Deklaracija nas je obavezala da se uključimo i preventivno borimo protiv trgovine ljudima ali i svih drugih oblika koje ona ima”, kaže Dejan Tričković, predsednik Skupštine grada Vranja.

Pored brojnih institucija i pojedinaca svaki odbornik ima svojevrsnu obavezu da se uključi u borbu protiv trgovine ljudima. Lokalna mreža zaista aktivno radi na preventivi, ali kako se navodi u samoj deklaraciji uložićemo dodatne napore da se prepoznaju žrtve trgovine ljudima i da im se pruži neophodna pomoć, kaže Tričković.

Prevencija je najvažnija u borbi protiv trafikinga. Težnja je da se udružimo i da ne dozvolimo da imamo žrtve. Da nam deca ali i odrasli, ne stradaju.

Ukoliko imate saznanja da je neko žrtva trgovine ljudima, podatake o lokaciji gde se odvija eksploatacija i/ili o organizatorima trgovine ljudima, možete pozvati:

Upravu kriminalističke policije, koja radi 24/7 pozivom na broj 0800 100 388

PU Vranje na 192

Centаr za zaštitu žrtava trgovine ljudima na broj telefona +381 63 610 590

ASTRA na SOS telefon: + 381 11 785 0000

Atina: +381 61 63 84 071

Pogledajte video u nastavku.

Друштво Тиче се свих нас - трговина људима