Врање једна  од ретких локалних самоуправа која има Прихватилиште

Шеталиште у центру Града

Брига о човеку, кроз разне видове социјалних услуга, које има наш Град, појачана је и бригом државе за оне којима је најтеже.  Ових дана управо њима, држава је наменила помоћ од по 10.000 динара, за оно што им је најпотребније.

У току је исплата од по 10.000 динара за кориснике права на новчану социјалну помоћ, права на додатак за помоћ и негу другог лица, на увећани додатак за помоћ и негу другог лица и корисницима  права на посебну новчану накнаду.

-Битно је рећи да овим потезом, Влада води озбиљну социјалну политику, тако је било, а тако треба наставити и даље- каже директорка Центра за социјални рад у Врању, Јадранка Стојановић.

Врање је једна од ретких локалних самоупрва која издваја велика средства за социјалну заштиту, јер препознаје кориснике, препознаје проблеме. Тако је уназад неколико година, истиче директорка. Још 2016. године је донета та одлука.

-Задовољство је и част када будете на неком скупу.  Ја сам била у Београду, где иступе директори Центара и немају такву могућност, као што ми имамо, а то је Центар за развој локалних услуга социјалне заштите, где имамо Прихватилиште, где имамо могућност, да збринемо, онда када је потребно корисника, односно сместимо у Прихватилиште, да му пружимо такав облик заштите. То је велики ресусрс, а за тај ресурс се издавајају  велика средства на нивоу Града Врања и то функционише, а нама олакшава рад- каже директорка.   

Осим тога локална самоуправа издваја велика средства и за једнократне новчане социјалне помоћи, то је помоћ усмерена ка грађанима. И сада се људи обраћају Центру за социјални рад, који захтеве упућује Комисији Града. То је вид непосредног начина помаћи  грађанима.  Ту се највише јављају грађани и траже помоћ за лечење и за егзистенцију.

Please follow and like us:
Друштво