Врање мећу најбољим локалним самоуправама у Србији

Годинама се прате перформансе свих локалних самоуправа и то ради не само Министарство финансија, већ и други републички органи, a наш град се последњих година налази међу неколико најбољих, што се тиче финансијског управљања и контроле. Доказ за то је и награда за планирање и буџетирање Сталне конфренције градова и општина, а поред тога и Министарство државне управе и локалне самоуправе је доделило Врању годишњу награду за најбољу праксу.

-Награда је додељена због тога што смо финансијску консолидацију урадили на професионалан начин, уз првог човека Града, градоначелника Слободана Миленковића. Од његовог става и односа према трошењу јавних средстава, полази све. Ако немате подршку првог човека Града, који је најодговорнији за трошење средстава, не можете да урадите оно што професионално знате. Чак да дође и нобеловац да управља буџетом, ако нема подршку најважнијег човека, неће моћи много тога да уради – каже Бојан Костић, градски већник задужен за буџет и финансије.

Ово је успех градоначелника, руководства града и свих одељења и службе јер сви су заједно учествовали у том раду. Препознати су од републичких органа да раде у складу са законом и да су међу најбољим праксама у Србији.

-Годинама причамо да смо смањили јавни дуг са 80 на 38 посто, скоро преполовили учешће јавног дуга у буџету. Имали смо председника Државне ревизорске институције доктора Душка Пејовића, који је са члановима скупштинског Одбора за буџет и финансије одржао седницу у Врању. Он је на конференцији за медије рекао даје Град Врање показао највећи напредак од сви локалних самоуправа. То није паушала оцена, јер је рекао да од 40 напомена које су дате за унапређење пословања, Врање је испунило 37, а за остале три испуњавање је у току. По тим параметрима сте убедљиво прва локална самоуправа од свих у држави – додаје Костић.

Држали су се закона, додали искуства из Европске уније, као што су јавне расправе, буџетски форуми, укључивање стручне јавности и за то су награђени. Награда има и финансијски део, а како би ишли напред, одлучено је да се уложи и у компјутерску опрему.

Please follow and like us:
Друштво