Врање, место које инспирише и рађа осећајност

Шајтинац: Осећајност је најважнија

У оквиру “Бориних књижевних дана“ вечерас је у камерној сали Позоришта“Бора Станковић“    представљен роман  „Кољка и Сашењка“, драмског писца, приповедача и романсијера Угљеше Шајтинца.

У времену када се јако мало чита и када људи мало пажње обраћају једни на друге, а камоли на писце, сјајно је што се одржавају литерарне манифестације попут „Бориних књижевних дана“, које представљају тачку сусрета између аутора и читалаца које литература стварно занима, каже Угљеша Шајтинац, актер друге вечери ове књижевне манифестације.

У оквиру петих „Бориних књижевних дана“, врањској читалачкој публици је представљен последњи роман овог аутора „Кољка и Сашењка“.

Оно што је најважније за аутора је да пише првенствено искрено, на основу личног искуства, али то је само почетак, а остало је надградња која читаоце треба да „увуче“ у приповедање и свет који ствара добра литература, наводи аутор.

Бора Станковић је имао срећу да није неки „извикан“, јако популаран и протежиран писац, сматра Шајтинац.

– Био је чудак своје врсте који је водио тежак живот и смогао снаге да у својој књижевности не буде такав, већ да  слави живот и, вероватно, неку срећу и неки смисао за којима је и сам трагао.

Хвала свим околностима што имамо Бору Станковића, да можемо да о њему размишљамо, да се њиме бавима и да га читамо – сматра Шајтинац.

Завичај, односно Врање је имао пресудни утицај на стваралаштво Боре Станковића, а завичај Шејтинца, Банат, такође игра важну улогу у роману „Кољка и Сашењка“ који је био главна тема друге књижевне вечери петих „Бориних књижевних дана“.

Сваки завичај, свакако, има важну улогу у стваралаштву сваког аутора, али и свака кретња ван њега, оцењује Шајтинац.

Он додаје да је последњи пут у Врању био 2011. године када му је додељена награда „Борисав Станковић“, али да му је овај град једнако интригантан као и тада.

– Примећујем да је оно што је било добро у Врању – остало добро и да ово место у географском и у поетском смислу, неће никада да изгуби ту ауру интересантног места које инспирише и рађа осећајност, а осећајност је нешто најважније за сваког писца – закључује аутор.

У суботу, последњег дана манифестације ,,Борини књижевни дани“, од 19 сати, на програму је књижевно вече са песницима Драганом Јовановићем Даниловим и Небојшом Лапчевић.

Please follow and like us:
Култура