Врање на Сајму туризма: Град за душу и за гушу

Туристичка организација Врања представила је наш град, културу, традицију и његове туристичке потенцијале на управо завршеном 44. Међународном сајму туризма у Београду. Ова сајамска туристичка манифестација оцењена је као најуспешнија у последњих 10 година.

Са својом деветовековном историјом, аутентичном културом и традицијом, природом и туристичким потенцијалима, Врање има чиме да се похвали и да пружи квалитетан садржај туристима из целог света. То је оцена након управо завршеног 44. Међународног сајма туризма у Београду.

Штанд Врања је био конципиран као гостинска соба Музеј куће књижевника Борисава Станковића, а на штанду су посетиоци могли да се информишу о туристичкој понуди и смештајним капацитетима града, као и да пробају нешто од гастрономске понуде традиционалне врањске кухиње.

То је привукло пажњу великог броја посетилаца ове сајамске манифестације, који су могли да добију и све информације, којима би употпунили своја, често скромна знања о граду под Пржаром.

– Оно што је њих фасцинирало су, пре свега, архитектура и наша културна заоставштина. Многи од њих су слушали врањску градску песму, али нису знали да се налази на листи нематеријалног културног наслеђа Републике Србије, да је специфична по много чему и да су у тим песмама истините приче и судбине људи који су некада живели у Врању – каже Милан Здравковић из ТО Врање.

Поред традиције, културе и архитектуре, Врање карактерише и традиционална кухиња, која чини један од најатрактивнијих сегмената туристичке понуде. На београдском сајму, посетиоцима је представљен један од неправедно запостављених локалних специјалитета.

– Оно на шта смо се фокусирали је да представимо старе, традиционалне рецепте у погледу дезертних специјалитета, што је њима било фасцинантно. Сервирали смо им, на пример, црвенце. Доста посетилаца, нарочито млађих, у почетку је било резервисано у погледу дегустације, међутим, када то ставе на језик и добије тај чулни осећај, онда се одушеве и траже још – каже Милан Здравковић.

Врање туристима може да понуди и активан одмор, који укључује планинарење, обилазак околине пешачким стазама и бициклистичке туре. Све то употпуњује туристичку понуду града са околином, која је представљена на сајму.

Штанд Врања привукао је и задржао пажњу многим познатим лицима, међу којима су били Милена Поповић, државна секретарка у Министарству туризма, Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије, музичари Кики Лесендрић и Марко Луис.

Према оцени надлежних, овај сајам је најуспешнији у последњих 10 година, а посетило га је више од 40 хиљада посетилаца.

Please follow and like us:
Друштво