Врање обележава Дан ослобођења у Великом рату

Град Врање и ове године обележава 4. октобар, Дан ослобођења у Првом светском рату. Програм је почео јуче,  вечерњим богослужењем у Манастиру Светог Николе. У Свеправославном центру Преподобни Јустин Врањски и Ћелијски, одржана је промоција монографије Манастира Свети отац Николај у Врању. Данашњи дан почео је пријемом за чланове Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије до 1918. године, а настављен је свечаном седницом Скупштине града.

Након интонирања химне и одавање поште минутом ћутања, поводом 105. годишњице ослобођења Врања у Великом рату, одборницима врањског парламента обратио се председник Скупштине Дејан Тричковић и позвао их да минутом ћутања одају пошту недавно страдалима на северу Косова и Метохије.

Нека им је вечна слава и хвала

– Драги Врањанци, честитам вам данашњи дан 4. октобара, Дан ослобођења Врања у Првом Светском рату. То је био највећи и најразорнији сукоб у досадашњој историји света. У Великом рату учествовало је више од 70 држава света, а број жртава војних и цивилних је преко 37 милиона, 15 милиона мртвих и 20 милиона рањених. Пропорционално овом рату највише је страдала Србија, према подацима мировне конференције у Паризу, у Првом светском рату изгубила је милион 240.435 људи, односно 28 посто целокупног броја становника, које је имала 1914. године, односно 62 посто мушког радног становништва између 18 и 55 година старости, рекао је председник Скупштине.

Данашњи дан обележавамо у знак сећање на храбре српске жртве, на наше претке који су дали животе за слободу.

Please follow and like us:
Друштво