Врање обележило Дан државности

Барељеф Вожда Карађорђа

У Врању је данас, пригодном свечаношћу, испред барељефа Вожду Крађорђу, у присуству руководства Града, као и бројних делегација, обележен, 15. фебруар, Дан државности Републике Србије. Помен испред барељефа борцима, служио је епископ врањски господин Пахомије.

Говорећи на обележавању о једном од најбитнијих и најважнијих датума у историји Србије, председница Скупштине Града, Зорица Јовић,  рекла је да нас 15. фебруар веже за 1804. годину и почетак Првог српског Устанка, али и за 1835. годину, када је на Сретњској Скупштини, у Крагујевцу усвојен истоимени Устав.

Зорица Јовић председница Скупштине Града Врања

-Два догађаја у различитим временским интервалима, судбински повезани, одредили су будућност свих нас, који изласке и заласке сунца чекамо у слободи. Управо је то била и жеља свих оних, који су под вођством Ђорђа Петровића, пре 220 година у Орашцу, решили да једном за свагда кажу доста. Доста робовања, крви и доста убијања. Вековима угњетаван и понижаван, српски народ је почетком 19. века био спреман, за коначну борбу за ослобођење и очување свог националног бића. Било је то време буђење нације, широм Европе. Тињало је и у Србији. Непосредан повод за Први српски устанак, била је сеча кнезова, један од догађаја, који је можда и неправедно запостављен, у нашем историсјком преиспитивању, рекла је Зорица Јовић, председница Скупштине Града и додала:

-Зато Србију чувајмо и градимо, јер резервну државу немамо, јер нас историја памти, онако како чинимо. Како је и рекао један од наших највећих умова. „Кад љубав према отаџбини замре, онда држава мора умрети“. Поштовани пријатељи, још једном, у име руководства Града Врања, честитам вам 15. фебруар, Дан државности. Живело Врање, живела Србија!

Венце и цвеће положили су градоначелник Врања, др Слободан Миленковић са сарадницима. Пуковник Синиша Николић, са сарадницима, народни посланик Горан Николић, председник ГрО Врањска Бања Драган Сентић, начелник ПУ Врање Саша Недељковић са сарадницима, представници БИЕ, као и представници Удружења грађана, борачких организација.

У уметничком програму наступио је Хор Гимназије „Бора Станковић“.

Руководство Града на обележавању Дана државности

Please follow and like us:
Друштво