Врање у знаку „Врањске градске песме“

Милан Илић заменик градоначелника Врања

Вечерас почиње манифестација „Врањска градска песма“. Под покровитељством града Врања, пету годину заредом ова дводневна манифестација има за циљ очувања старе Врањске градске песме.

У сали Позоришта „Бора Станковић“ са почетком у 20 сати, за све љубитеље старих севдалинки и врањских песама које изазивају најдубље емоције, наступиће Јасна Кочијашевић, Душан Свилар, Давор Јовановић, Чеда Марковић, Ивана Тасић, Бранимир Стошић и Валентина Раденковић одржаће се вече за памћење. Иначе, Врањска градска песма је уврштена на листу нематеријалних културних добара.

-Драго ми је што је међу овим еминентним именима велики број младих људи који негују нашу врањску традицију, желе да певају Врањску градску песму, која изазива такву емоцију, дерт, мерак. Зато позивам све наше суграђане да испрате овај заиста прелепи фестивал, истакао је Милан Илић заменик градоначелника Врања.

Манифестација се одржава два дана, а управо је друго вече посвећено Слободану Јовановићу Цобију.

-Човеку који је цео свој живот посветио музици, човеку који је подучавао певаче који данас имају прилику да наступе и покажу свима, како је Врањска градска песма лепа и д покажу да ми као Град и као грађани Врања треба да негујемо традицију и нашу Врањску градску песму. Да на поменем да је Врањска градска песма уврштена на листу нематеријалних културних добара, наглашава заменик градоначелника.

Након манифестације „Врањска градска песма“ Врањанце очекује богат културно – уметнички летњи програм.

-Нешто што наилази је предтакмичење фрулаша 14. јуна, које се организује у оквиру Бањског куклтурног лета у Врањској Бањи. Већ 15. јуна ће бити одржана позоришна представа у Музеј кући Боре Станковића, а од 19. до 21. јуна нас очекује обележавање 145 година постојања Библиотеке „Бора Станковић“. У оквиру овог значајног јубилеја биће организоване разне књижевне вечери и то су значајни догађаји који завређују пажњу и које Врањанци треба да посете, додаје Илић.

Заменик градоначелника такође додаје да се 28. јуна одржава традиционални Видовдански концерт. Богатим и садржајним програмом ће се наставити до краја лета, тачније до 31. августа када се и званично завршава манифестација „Дани Врања“ у оквиру које ће бити одржани културно – уметнички садржаји, наглашава Илић.

Please follow and like us:
Друштво Култура