Врањска Бања обележила 105. годишњицу ослобођења у Великом рату

Минутом ћутања, служењем помена, полагањем венаца и цвећа краj Спомен плоче палим борцима од 1912. до 1918. године у Врањскоj Бањи и пригодним програмом, обележена је 105. годишњица ослобођења у Првом светском рату.

Честитајући Бањчанима Дан ослобођења у Првом светском рату председник градске општине Драган Сентић у свом обраћању подсетио је на историјске чињенице које су довеле до највећег ратног сукоба у историји човечанства.

– Нека патриотски дух наших предака даје снагу српском народу да сачува национално јединство и слогу у временима која долазе – истакао је председник градске општине Врањска Бања, Драган Сентић.

У име Града Врања и градског руководства Дан ослобођења Бањчанима честитао је и градоначелник Слободан Миленковић.

Подсетивши да је Велики рат био најкрвавији сукоб у људској историји, он је нагласио да је наша земља силно пропатила, изгубиши трећину свог становништва и више од половине мушког живља.

– Губици су утолико били већи јер Србија није желела да води освајачке ратове. Напротив. То је био рат за ослобођење, слободу и независност. Не желећи туђина на својој земљи Србија се бранила од напада који су били један за другим, са свих страна. Са запада и севера од Аустро-Угарске, са истока од Бугарске.

Посебно се истичу бугарска зверства на југу Србије. Случајно или не, о њима се мало говори. Зато је ово прилика да још једном истакнемо да Србија прашта, али не заборавља. Као што не заборављамо херојства наше војске, од којих посебно истичем пробој Солунског фронта. Јер су у њему учествовали и српски родољуби са ових простора. Након пробоја, и капитулације бугарске 29. септембра 1918. године, врло брзо српске заставе су се вијориле у Битољу, Скопљу, Нишу, али и Врањској Бањи, која је ослобођена дан пре Врања.

Драги пријатељи, кости наших предака вечни су аманет да је наша земља одувек била на раскрсници путева. Врање и Врањска Бања такође. Наши храбри војници оставили су нам завештање да се слобода чува јер је брањена и стечена крвљу српског сељака. Голобрадих младића, који су своје животе оставили на Проклетијама, на Крфу, на Кајмакчалану. И зато са овог места поручујемо, нисте и нећете бити заборављени, јер Врање и Врањска Бања памте – рекао је градоначелник Миленковић.

Крај Спомен плоче палим борцима од 1912. до 1918. године венце су положили градоначелник Врања др Слободан Миленковић са сарадницима, председник Градске општине Врањска Бања Драган Сентић са сарадницима, начелник Пчињског управног округа Срећко Пејковић, представници Војске Србије, СУБНОР – а Врање, ОШ ,,Предраг Девеџић“ Врањска Бања, као и месних одбора СНС Врањска Бања. Овом приликом пригодан програм извели су ученици бањске основне школе.

Please follow and like us:
Друштво