„Врањска градска песма“

Традиционални музички фестивал „Врањска градска песма“ под слоганом „Оћу да ви појем врањанско“ и ове године изазвао је велико интересовање и пажњу посетилаца и испунио  очекивања како организатора тако и учесника. Фестивал је трајао две вечери, а врањским тетаром се ширио звук познатог мелоса за душу и дерт. На свечаном отварању   говорио је градоначелник Врања др Слободан Миленковић који је том приликом истакао да је врањска градска песма део богатог културног наслеђа,  и да је управо на овај начин промовишемо и штитимо од заборава.

Прве вечери на фестивалу су наступили Душан Свилар, Јасна Кочијашевић, Чеда Марковић, Валентина Раденковић, Давор Јовановић, Ивана Тасић и Бранимир Стошић Каце у пратњи Народног оркестра Владе Пановића. Манифестацији су присуствовали и заменик градоначелника Милан Илић, епископ врањски Пахомије, градски већници, директори јавних установа и многобројна публика. Фестивал су првог дана својим присуством увеличали и гости из Републике Српске, начелник општине Брод Зоран Видић и професор историје Давор Бардак.

– Музика врањског краја специфична је и посебна и преноси дух и атмосферу некадашњег Врања. Она је непроцењиво нематеријално културно добро и због тога је наша обавеза да је негујемо и учинимо да траје. Локална самоуправа ће настојати да овај фестивал у будућности унапреди, јер нам је циљ да овај музички догађај расте и развија се, јер је то једини начин да сачувамо наше музичко наслеђе и отргнемо га од заборава. То је наша обавеза и одговорност, јер велике вредности се пажљиво чувају.  Музика старог Врања је наш бренд, оно нешто само наше, по чему је наш град препознатљив и ван граница наше земље. Она је наше благо у којем је саткана сва специфичност овог краја. Због тога, морамо је преносити младим генерацијама и учити их вредностима које су праве и које су вечне, истакао је градоначелник.

Публика је имала прилику да ужива у врањској песми и у суботу, 8. јуна. Вече је било посвећено лику и делу Слободана Јовановића Цобија, чувеног  интерпретатора  врањске градске песме и изворних народних песама.

Током програма приказан је филм о Слободану Јовановићу Цобију и наступили су и  вокални солисти: Тијана Вучковић, Огњен Чворовић, Велина Стаменковић, Мила Митић, Ивана Тасић, Бранимир Стошић Каце и Срђан Пејић.

Наступ свих извођача пратио је Народни оркестар Владе Пановића. Организатор догађаја је Културно образовни центар, а покровитељ Град Врање.

Please follow and like us:
Друштво Култура