Врањски ватрогасци гасе и по седам пожара дневно

Високе температуре овог лета стварају погодне услове за избијање и ширење пожара на отвореном простору. Припадници Ватрогасног батаљона у Врању ових дана имају изузетно много интервенција, па апелују на грађане да поведу више рачуна и не пале суву траву и стрне остатке.

Пред нама је период веома топлог и сувог времена које погодује настанку и развоју пожара на отвореном који се веома брзо шире и могу бити опасни по здравље и животе људи, а такође могу и да проузрокују велику материјалну штету.

Врањски ватрогасци последњих дана имају заиста много посла.

– Бројке саме говоре. Од почетка године смо имали 532 интервенције, а у првих двадесет дана августа их је било 138. То је око 35 одсто од укупног броја интервенција током читаве године.

То је знак да људи треба да се дозову памети и да не врше никакво спаљивање. Уједно бих позвао оне најсавесније грађане да, где год виде дим, позову број 193 и дојаве нам како би смо брзо изашли на лице места и санирали пожар док је мали и док је мала материјална штета – рекао је Станојевић.

Већина пожара на отвореном проузрокована је људском активношћу, па инспекцијске и друге службе Сектора за ванредне ситуације у овом периоду појачавају надзор и подсећају да новчане казне за изазивање пожара од 10 до 50 хиљада динара за физичка, а од 300 хиљада до милион динара за правна лица.

– Апелујем на грађане да никако не спаљују на отвореном простору и подсетио бих да је то кажњиво.

Наше службе су нон стоп на терену и до сада смо написали велики број пријава због немарности и неодговорности и угрожавања животне средине и материјалних добара – поручује командант Станојевић.

У септембру припаднике Ватрогасног батаљона у Врању очекује едукативна акција која ће побољшати спремност наших ватрогасаца-спасилаца да реагују у посебним ситуацијама.

У организацији Сектора за ванредне ситуације МУП-а, у Врању ће бити организована обука тимова за спашавање из рушевина из целе Србије.

Како се људски кадар подмлађује, то ће бити углавном млађи припадници Сектора за ванредне ситуације, указује Станојевић.

Обука ће бити одржана у новом Регионалном центру за ванредне ситуације у Врању, који се убраја међу најсавременије објекте таквог типа на Балкану.

Please follow and like us:
Друштво