Врању награда Амбасаде Француске уз највише оцене

Зорица Јовић заменица градоначелника

Град Врање добитник је признања ,,Екоопштина“ , коју другу годину заредом додељује Амбасада Француске у Београду. Награди је претходио озбиљан рад и многобројни реализовани и планирани пројекти, рекла је за наш програм заменица градоначелника Врања Зорица Јовић.

Град Врање је титулу победника конкурса освојио у категорији „Енергетска ефикасност”, уз највише оцене жирија.

Иза ове награде стоји много труда и ангажовања великог броја људи из градског руководства, на челу са градоначелником Слободаном Миленковићем и уз посебан допринос градске енергетске менаџерке Данијеле Бандовић, истиче Зорица Јовић.

– Ми смо у претходном периоду извршили реконструкцију вртића „Бамби“, „Дечја радост“ и „Пчелица“ у насељу Огледна станица са посебним акцентом на стандарде енергетске ефикасности.

Затим, замењена је столарија у многим јавним установама и другим јавним објектима, а од самог почетка смо у причи са Министарством енергетике на суфинансирању мера енергетске ефикасности на приватним објектима, дакле, на замени столарије, кровних покривача, термовентила, котлова и тако даље – наводи заменица градоначелника.

То је само део реализованих активности, указује наша саговорница, јер има много започетих пројеката међу којима се истиче један од највећих, изградња две соларне електране у Индустријској зони Бунушевац.

Све је то део зелене агенде на коју градско руководство обраћа дужну пажњу, додаје Зорица Јовић и подсећа на изграђену фабрику за пречишћење отпадних вода и пројекат Регионалног центра за управљање отпадом „Метерис“, чија је реализација отпочела.

Ова награда Амбасаде Француске прија, али и обавезује и град Врање намерава да и даље улаже много напора и средстава у реализацију пројеката за чистију и здравију животну околину.

Када је реч о енергетској ефикасности, пред нама је неколико пројеката који ће значајно допринети, како побољшању стања у еколошкој сфери, тако и у уштеди у енергентима, напомиње она.

– Наш задатак тренутно је да завршимо са заменом столарије у свим установама образовања и другим јавном објектима, а затим и замена кровних покривача и свега другог што утиче на енергетску ефикаснот.

Други највећи задатак за нас је замена грејне мреже на територији града, то је пројекат чија је реализација започета у сарадњи са „Новим домом“ – истиче заменица градоначелника Врања. Награда Амбасаде Француске у Београду се састоји од студијског путовања за по два представника локалне самоуправе у одабране градове у Француској.

Please follow and like us:
Друштво ИСТАКНУТО