Врбица у Врању, празник дечије радости

Фото: РТВ Врање

У суботу је било живо у порти Саборног храма Свете Тројице у Врању.  Као и сваке године велики број наших суграђана, а нарочито малишана,   празник „Врбицу“ обележили су у лепом расположењу и уз незаобилазне венчиће, који су симбол овог празника.

На дан Лазареве суботе у православним храмовима се у поподневним часовима служи вечерње богослужење и у цркву се уносе млади врбови ластари, тек улистали. Пошто се врба освети, свештеник народу дели гранчице, и затим се врши трократни опход око храма са црквеним барјацима, рипидама и чирацима.

-У данашњем празнику, васкрсењу Лазаревом и у самом тропару у песму која се пева данас, помиње се опште васкрсење. Пре него што ће васкрснути Христос, он је пре свог васкрсења васкрсао неколико људи, међу њима и свог пријатеља Лазара и тиме показао роду људском, да га враћа у првобитно достајанство. Зато се у тропару помиње опште васкрсење. Многим људима се данас чини и често нама на парохијама постављају питања, како су са овога света некажњено отишли велики злотвори? Они јесу отишли некажњено са овога света, али суд Божји нико неће моћи да избегне, речи су свештеника Небојше Стојадиновића.

Овај празник је искључиво празник деце. За тај дан мајке свечано обуку своју децу, па чак и ону најмању, од неколико месеци, доносе, свечано обучену, цркви, купују им звончиће везане на тробојку и стављају око врата, а венчиће на главу. Деца се радују, трче по порти и учествују у опходу око цркве.

-Данас долазимо у цркву, помолимо се и запалимо свећу, купимо венчиће и звончиће, каже наша суграђанка.

-Данас је Лазарева субота, купује се венчић и звончић. Овде има овчице и јагње, рекла је наша мала суграђанка Нора.

-Ове гранчице које данас видите, које наша дечица држе у рукама и од тих гранчица су и сплетени венчићи које носе на својим главама, то су управо оне гранчице које су мала деца бацала. Неки су простирали своје хаљине, неки тепихе, други су бацали гранчице и изговарали оне речи “Осана, сину Давидову, благословен онај који долази у име сина Господњег” дакле изражавали добродошлицу Христи у то је најдраже Христу било. Зато је он стално говорио, “пустите децу и не браните им, нека долазе к мени”. А звончиће које носе и непрестано њима звоне,  њима најављују васкрсење Христово, истакао је свештеник Небојша Стојадиновић.

Младе врбове гранчице се односе кућама и стављају поред иконе и кандила.

Please follow and like us:
Друштво