Време и здравље

Начелник Службе хитне медицинске помоћи др Слађан Станисављевић

Нагле температурне разлике утиче како на старију популацију која има хроничне болести тако и на млађе здраве особе. Савете како преживети ове топле дане дао је начелник Службе хитне медицинске помоћи др Слађан Станисављевић гостујући на нашој телевизији.

Високе температуре и спарно време негативно утичу на здравље грађане. Неопходан је опрез код свих грађана како старијих тако и код млађих као и избегавање излагању сунцу у најтоплијем делу дана, поручује др Слађан Станисављевић.

– Висока температура шири крвне судове и тада се снижава притисак, долази до промене у згрушавању крви и тада се могу јавити тромбозе у доњим екстремитетима, услед чега се јављају отоци, јер су доњи екстремитети испуњени течношћу. Високе температуре могу да доведу до инфаркта миокарда. Ултравиолетно зрачење може да изазове опекотине, поручује др Станисављевић.

 У овим топлим данима може доћи до отежаног дисања, гушења и може се јавити бронхоспазам и надражујући кашаљ.

– Препоручује се да се уноси што више течности, али не газирана вода. Избегавати течност која је богата шећером, кофеином и избегавати алкохол. У просторијама у којима боравите спустите ролетне и затворити прозоре. Ноћу отворите прозоре и подигните ролтне јер је тада свежији ваздух, додаје др Станисављевић.

Препорука лекара свим грађанима је да избегавају излазак у најтоплијем делу дана од поднева до 17 сати . Уколико морате да изађете, носите шешир, наочаре и флашицу воде и будите опрезни.

Please follow and like us:
Здравље