Вршњачко насиље – проблем данашњице

Серијал емисија Радио телевизије Врање под називом  „Вршњачко насиље“ истражује проблем насиља код млађе популације и у школи, како би могло да се делује превентивно. Стручњаци из области педагогије, полиције и Локалне мреже за борбу против вршњачког насиља, говоре о овој појави и проблему данашњице.

Вршњачко насиље је негативно понашање деце или младих, које може за последицу да има угрожавање достојанства или здравља детета.

– Свако ко препозна негативно понашање може да га пријави. У већини случајева пријаву подносе оштећени или родитељи оштећеног. Такође школа пријављује када је оштећени ученик школе, али пријаву врше и здравствене установе, каже Ивана Стаменковић, инспекторка за малолетничку деликвенцију МУП-а.

Када је реч о Локалној мрежи за борбу против вршњачког насиља, према речима већнице Данијеле Милосављевић, ова мрежа је једна од првих које су основане у Србији.

– Циљ формирања ове мреже је превенција, перманентна, стална и континуирана едукација свим младих на територији Града Врања. И ученици основних и средњих школа морају да знају шта је вршњачко насиље, како да га пријаве и како да га препознају, каже већница за социјална питања Града Врања која је у Локалној мрежи за борбу против вршњачког насиља.

Могуће је да деца током одрастања имају неки вид поремећаја и промена у понашању, али је потребно на њих реаговати.

– Што се тиче социопатских особина у том неком узрасту, оне могу да се превазиђу уколико нису драстичне. Потребно је да се на време третира понашање које је јако упадљиво и одступа од општих образаца понашања. Уколико дете лаже, бави се манипулацијама, не може да оствари емотивну везу на адекватан начин и слично – каже Др Горан Станојевић, специјални педагог у саветовалишту Дечјег диспанзера Здравственог центра.

Потребно је реаговати на време и спречити насиље на самом почетку, али потребна је и едукација како деце тако и родитеља, кажу стручњаци.

Please follow and like us:
Друштво