Вучић: Циљ је успешна Србија и скок у будућност до 2027. године

Председник Александар Вучић изјавио је данас на представљању програма „Скок у будућност – Србија Еxпо 2027“ за период од 2024. до 2027, у Палати Србија, да је суштина свих пројеката који ће бити представљени заправо један пројекат, а то је успешна Србија и Скок у будућност 2027. године, када се одржава специјализована међународна изложба Експо у Београду.

-Ово је за нас велики дан и сасвим сигурно молим вас да нам опростите за грешке које ћемо направити. Могуће је да смо и у неким бројевима погрешили, али желим да знате да смо радили напорно месецима на овом плану, да смо се трудили да представимо нашој Србији све оно што ћемо учинити у наредне четири године. План са којим излазимо пред грађане Србије је свеобухватан, он је амбициозан. Са много ентузијазма, љубави и енергије смо га радили и све што смо постигли је ништа, у поређењу са оним што планирамо да учинимо у наредне четири године, истакао је Вучић.

Нагласио је да се Експо одржава 2027. године у Београду и да је тим који је радио програм развоја искористио као повод да себи наметне циљеве које у прошлости нисмо могли да остваримо.

-Да подигнемо лествицу на највиши могући ниво. Јер ако не сањате велике снове, никакве нећете моћи да остварите. Вечерас ћете кроз различите области друштвеног живота моћи да видите шта је то што планирамо да урадимо и што ћемо на крају крајева и да учинимо.

Председник Србије изјавио је данас да ће Србија у наредне три и по до четири године за све пројекте, укључујући Експо 2027, уложити 17,8 милијарди евра.

-Планирамо да уложимо 17,8 милијарди евра, што је на нивоу једногодишњег буџета Републике Србије, са свим потребама. Од тога одузмите 2.4 милијарде предвиђенe у овогодишњем буџету, дакле додатних 15.4 милијарди евра, рекао је Вучић.

Подсетио је да годишњи буџет Србије износи око 18 милијарди евра.

-При томе, јавни дуг не сме ниједног момента да буде близу или да пређе 60 одсто, што је наша обавеза из Мастрихта, али и наша законска обавеза, рекао је Вучић.

Александар Вучић рекао је да ће Србија 2027. године, уколико буде била успешна и уради све што је замишљено повећати свој бруто домаћи производ на 92,7 милијарди евра – што ће како је рекао бити за више него три пута бољи резултат од оног који је имала 2012. године.

-На крају овог периода, 2027. године, уколико будемо успешни, уколико урадимо све ово што смо замислили, и у складу са проценама ММФ-а, наш бруто домаћи производ биће 92,7 милијарди, а ми се надамо нешто повољнијим геополитичким приликама и нешто већим инвестицијама, тиме бисмо могли да дођемо чак и до 100 милијарди, рекао је Вучић у Палати “Србија“ током представљања програма „Скок у будућност – Србија ЕXПО 2027“ за период од 2024. до 2027.

Председник је додао да ће Србија за четири године бити у стању да на годишњем нивоу произведе три пута већу вредност него што је могла 2012. године.

-То је незабележено у историји Србије, такав напредак и такав раст, нагласио је Вучић.

Please follow and like us:
Друштво