Вучић: Чуваћемо стабилност – моја реч значи више него многи потписи у региону и Европи

Председник Републике Србије Александар Вучић на конференцији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, после састанка са министром одбране Немачке Борисом Писторијусом у Београду, да је разговор био отворен и искрен са обе стране, без рукавица и поручио да ће Србија чувати стабилност у региону и да његова реч значи више него многи потписи у региону и у Европи.

„Говорили смо о стабилности у региону и потреби да имамо различито виђење, посебно у односу према Косову и Метохији. Сагласни смо да су стабилност и мир од пресудног значаја, не само за људе на Западном Балкану, већ и, рекао бих, у целој Европи, и да никоме није у интересу било каква ескалација и нестабилност“, рекао је Вучић у обраћању на заједничкој конференцији са Писторијусом.

Вучић је истакао да је тачно да је, како је Писторијус рекао, дао реч да Србија никога неће изненадити својим војним или било каквим другим потезима, већ ћемо чувати стабилност.

„А моја реч, иначе, значи много више него многи потписи које сам гледао како у региону, тако и у Европи. То је од нашег великог и огромног интереса“, рекао је председник.

Уклањање динара са КиМ противзаконито и представља провокацију
Председник Србије рекао је данас да не постоји сагласност по питању уклањања динара са КиМ, указујући да Србија, у складу са повељом Уједињених нација, сматра да је уклањање динара са Косова и Метохије потпуно противзаконито и да то није питање некаквих прелазних одредаба и давања више времена.

„Зато што је финансирање здравственог и школског система нешто што је део и првог Бриселског споразума од пре 11 година и сваког другог споразума после тога. Само желим да то знате и не постоји ни један други папир који би показао било шта другачије. Реч је о директној провокацији коју нико не разуме, зашто неко спроводи осим у циљу потпуног етничког чишћења Срба са Косова и Метохије“, рекао је Вучић.

Што се тиче Косова и Метохије наше су позиције потпуно различите, имајући у виду да је Немачка један од главних протагониста признања независног Косова и те политике.

„Ми имамо потпуно другачију политику, усклађену са повељом Уједињених нација и резолуцијом 1244 која је и даље на снази. Разликујемо се по том питању, али добро разумемо да је дијалог једино решење за излаз из кризе“, рекао је Вучић.

Новац ће нашем народу на КиМ овако или онако бити обезбеђен
Вучић је изјавио да је Србија у тешкој ситуацији поводом забране уласка на КиМ возилу које је превозило новац за српски народ на тој територији, али да ће новац, како је рекао, „овако или онако бити обезбеђен“.

То је рекао одговарајући на питање новинара шта ће Србија предузети поводом овакве одлуке Приштине, на конференцији након састанка са министром одбране Савезне Републике Немачке Борисом Писторијусом.

„У тешкој смо ситуацији, данас је Приштина потпуно противправно зауставила, полазећи од тога да је суверена држава, а ако је то већ тако ја постављам питање свим нашим западним партнерима – па зашто нас онда позивате у дијалог? Шта тражите у ствари од Србије? Шта хоћете од Србије? Шта ћемо вам ако на све имате право? И на то нема одговора“, рекао је председник.

Нагласио је да је ситуација тешка за наш народ, али да ће се гледати да се решавају проблеми и да ће новац у сваком случају „овако или онако бити обезбеђен“.

Сами одлучујемо, нико ми не наређује – ни из Вашингтона, ни из Москве, ни из Берлина
Председник Србије изјавио је данас да се поноси чињеницом да представља земљу која је слободна и независна и сама доноси одлуке и навео да нико не може да му наређује, ни из Вашингтона, ни из Москве, ни из Берлина, нити из било ког другог места.

Одговарајући на питање немачког новинара о броју Руса и руском утицају у Србији, Вучић је оценио да је руски економски утицај неупоредиво мањи него немачки, а када је политички утицај у питању, истакао је да не може да говори о свим актерима, јер на „некога можда имају утицај, на неког можда немају“.

„На председника владе, на председника Народне скупштине, на председника Републике, нико, сем грађана Србије, нема никакав утицај“, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара после састанка са министром одбране Савезне Републике Немачке Борисом Писторијусом.

Вучић је навео да нема много Руса у Србији, оценио је тај број на 45 до 50 хиљада и истакао да су ти Руси углавном оријентисани против председника Русије Владимира Путина.

Као и Немачка и Србија је осетљива на брутално мешање у унутрашње ствари
Вучић је изјавио да је Србија озбиљна земља и да ће када заврши извештај о мешању страних сила у изборни процес обавестити јавност.

На питање Алгемајне Цајтунга у вези извештаја о мешању у изборни процес о чему је раније говорио, Вучић је новинара из Франкфурта подсетио да мора да буде свестан чињенице да је и Србија као и земља из које долази осетљива на брутално мешање у унутрашње свари.

„Само морате да имате у виду онолико колико сте ви осетљиви на брутално мешање у ваше унутрашње ствари, толико смо и ми. Србија је осетљива на то. Ништа више од тога“, рекао је Вучић новинару који је желео да зна и када ће објавити извештај јер је, како је додао, после избора говорио о мешању важних држава у изборни процес и обећао да ће предочити нека документа или извештаје везане за то.

„Чим завршимо извештај обавестићемо јавност. Озбиљна смо земља и озбиљно се тиме бавимо“, навео је председник.

Please follow and like us:
Друштво