Вучић: Испунили тешке обавезе из Бриселског споразума,11 година ЗСО није на видику

Александар Вучић председник Србије на седници Савета безбедности у Њујорку

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на седници Савета безбедности у Њујорку, на којој је представљен редовни шестомесечни извештај генералног секретара УН Антониа Гутереша о раду Мисије УН на КиМ, да је Србија испунила све тешке обавезе из Бриселског споразума, али да ни после 11 година формирање Заједнице српских општина није ни на видику.

„Дозволите ми пре него што пређем на извештај о коме данас говоримо, да вас подсетим да је 19. априла било тачно 11 година од када је у Бриселу усвојен најважнији споразум између Београда и Приштине на путу ка нормализацији односа. Један од потписника била је и Европска унија и 11 година касније иако су Срби испунили све тешке обавезе из поменутог споразума, ЗСО и њено формирање нису ни на видику“, рекао је Вучић у свом обраћању, након што је специјална представница генералног секретара УН и шефица УНМИК-а Каролине Зијаде представила извештај.

Како је рекао, 11 година случајне или намерне неспособности Европске уније да као гарант тог споразума ствари помери са мртве тачке.

„Наравно, то је резултирало оним што данас можемо да назовемо континуираним правним насиљем и физичким малтретирањем српског становништва на Косово и Метохији“, истакао је Вучић.

 Председник је захвалио генералном секретару УН Гутерешу на посвећености да испуни мандат УНМИК-а као што је наглашено и истакнуто у Резолуцији 1244.

„И стога док овај извештај можда у потпуности не обухвата озбиљност ситуације на терену, он чињенично документује скоро све значајне догађаје током периода извештавања и ово је веома важно за државе чланице“, рекао је Вучић.

Истакао је да ће, да би се стекло обухватније разумевање тог извештаја, указати на одређене критичне тачке које би могли да размотре.

Please follow and like us:
Друштво