Вучић: Курти неће ЗСО, жели рат и сукоб

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је кључним актерима на Западу јасно да је главна кривица у режиму премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, који жели да Србију увуче у отворени сукоб и рат с НАТО.

Вучић је рекао и да ће се данас поново састати са представницима Срба са КиМ, а да је паркирани аутомобил у Звечану био још једна провокација Аљбина Куртија.

Он је захвалио свим полицајцима и истакао да је БИА још 22. јуна упутила допис нашим државним органима о Куртијeвој провокацији, а сутрадан ујутру и највећој служби како Свечља и Курти подмећу оружје.

-Tо је било као у цртаним филмовима. Црни ауди, затамњена стакла, на 50 метара од КФОР-а, оружје, али су они били нервозни, неко са запада им је открио да смо им открили план за Видовдан, па су пожурили. И сви у свету знају да је то намештаљка, јер сам то одмах испричао Бриселу, и проследили смо им све, рекао је Вучић и оценио да Курти неће стати.

-Суштина је у томе да он неће ЗСО, јер зна да та заједница мора да буде у складу са принципима које смо парафирали 2015. године Иса Мустафа и ја. Они не желе да усвоје принципе. Он (Курти) жели рат, да нас увуче у рат. Он жели да буде ратни лидер, јер му недостаје то у биографији. Реч је о енверисти, марксисти, рекао је Вучић и оценио да ескалација на КиМ није стигла до свог максимума.

Нагласио је да је снага Војске Србије неупоредиво већа од тзв. косовских безбедносних снага (КСБ), али су оне све боље наоружаване, пре свега турским оружјем, рекао је Вучић.

Додао је да је од НАТО бомбардовања прошло 24 године, али да морамо да будемо опрезни и да данас има састанак са Србима са КиМ.

-Мислите да је држава играчка, да су животи нечије деце игра. Мислите да је Радош Петровић пуштен зато што је Курти тако одлучио. Невин човек потпуно. То је резултат разговора у Бриселу. Шта је то што желите од своје државе? Хоће неко да пита Путина како си пустио да неко крене тенковима на тебе, а онда више није кривично-правно одговоран. А хапсиш оног ко украде два сладоледа. Морао је тако да поступи да би избегао још већу несрећу, навео је Вучић.

Вучић је навео и да је укидање поступка против актуелног министра унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаља Свечље, за хулиганско понашање и друга кривична дела, због превртања возила Еулекса током протеста одржаног 2013. године показатељ лицемерја запада.

Вучић је рекао и то да не очекује провокације и ескалацију насиља на Видовдан.


Please follow and like us:
Политика