Вучић: Мораћемо да радимо на равномерном развоју Србије

Председник Александар Вучић, представљајући програм „Скок у будућност – Србија 2027“, најавио је да ће улагања у све пројекте у наредне четири године, укључујући и Експо 2027, бити на нивоу једногодишњег буџета, 17,8 милијарди евра. Најавио је да ће просечна плата 2027. године бити 1.400 евра, а просечна пензија и минималац 650 евра. Приоритет је да се сачува мир, Србија ће да настави свој европски пут, чувајући своје традиционалне пријатеље, своју слободу и независност, поручио је председник.

Вучић је рекао је да ће Експо 2027. захтевати велики ангажман, да ће бити позвани људи из целе земље, али да ћемо поред тога морати да радимо на равномерном развоју Србије.

-Покушаћемо да интегришемо целу Србију и покажемо да мислимо на сваки њен део, истакао је председник.

Претходно, председник је говорио о великом повећању плата и пензија, као и улагањима која очекују Србију до 2027. године.

Председник је навео да ће до 2027. бити израђено 1.108 километара канализационе мреже и 32 постројења за пречишћавање отпадних вода у 35 локалних самоуправа.

Према његовим речима, највећи проблем у реализацији ових пројеката је недостатак кадрова. За фабрике за пречишћавање отпадних вода мораћемо да ангажујемо странце, додао је Вучић.

Нагласио је да ће се изградити девет центара за управљање чврстим отпадом који ће покривати 64 локалне самоуправе.

-Значајно ће се смањити употреба угља и дрвета, у многим домаћинствима у Србији замениће их пластичне цеви за природни гас, рекао је Вучић.

Истакао је да ће биће постављено 200 котлова у осам градова у Србији.

Председник Србије Александар Вучић каже да је Србија од 2012. године урадила 468 километара ауто-путева и брзих саобраћајница, а да је од времена СФР Југославије, па до 2012. године изграђено укупно 596 километара. 

-Наш је план је да имамо још 487 километара ауто-путева и брзих саобраћајница. То је укупно 955 километара у последњих 15 година, рекао је председник Србије.

Истакао је да ће, мимо буџета, бити уложено више од милијарду евра додатних средстава за локалне и регионалне путеве. 

Вучић је рекао да се мора наставити убрзана индустријализација.

-Све ово што само причали, то је све оно што је издржавано од рада људи у производним секторима, указао је Вучић.

Председник је најавио да ће Србија наставити и помагати у субвенционисању свих комапнија које дугорочно имају добар план за улагање у Србију, и домаће и страних.

Што се тиче пољопривреде, каже да се највише инсистирало на помоћи сточарима, пре свега говедарима, и за њих ће субвенције најбрже расти, за њих и млеко и млечне производе, и до 70 одсто у наредне три године.

Говорећи о улагањима у енергетици, Вучић је рекао да је потребно кренути са изградњом реверзибилне хидроелектране Ђердап 3 и додао да су у току завршни радови на термоелектрану Костолац Б3.

Вучић је поручио да се мора кренути у изградњу реверзибилне електране Бистрица. “Ако то не изградимо, нећемо имати струје, све је џабе ако се не изгради Бистрица“, нагласио је председник.

-Улагаћемо у енергију више него икада, поручио је Вучић и оценио да се мора брже ићи са енергетском санацијом зграда.

Вучић је најавио да ће бити улагано у обнову и изградњу школа и вртића, што је, како је објаснио, извор раста, јер се тиме улаже у младе.

-Ми ћемо ово године почети изградњу 23 вртића у 18 локалних самоуправа и 67 школа у 55 локалних самоправа, најавио је Вучић.

Сматра да је то најлепше улагање, једно од најважнијих улагања за нашу младост и за нашу децу.

Вучић на нагласио да ће се реконструисати готово сва породилишта у наредне четири године – најпре у Београду, Нишу, Крагујевацу, Новом Саду, а договорено је да се то исто учини и за Бањалуку.

За прворођено дете до сада смо издвајали 378.000 динара, рекао је председник Србије. 

-Сада ћемо одмах, при рођењу детета, дати 500.000 динара. Дакле, од државе више нећете добијати 378.000 динара, него пола милиона за прво дете, рекао је Вучић.

За рођење другог детета, како је рекао, родитељи ће од државе добијати 600.000 у односу на досадашњих 460.000 динара.

-Наравно, за треће и четврто дете су те мере много озбиљније и много више новца се очекује, рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће у наредне три године бити повећани буџети за ретке болести и иновативне лекове, за више од 200 милиона евра.

Please follow and like us:
Друштво Некатегоризовано