Вучић на Генералној скупштини УН

Председник Србије Александар Вучић je, на 78. заседању Генералне скупштине Уједињених нација, поручио да је гажење Повеље УН у случају Србије претеча проблема са којима је свет данас суочен. Мир је постао забрањена реч, а једина вредност која је остала великим силама су принципи, али лажни, рекао је Вучић, истичући да је на делу примена двоструких аршина. Сви они који су починили агресију против Србије, данас држе придике о територијалним интегритету Украјине, каже Вучић и напомиње да Србија подржава територијални интегритет и суверенитет свих чланица УН.

Вучић је поновио да се Србија налази на европском путу, спремна да себе мења, реформише и напредује.

“Србија данас има веома добру сарадњу са САД, у готово свим областима, и верујемо да ће наши односи у будућности бити само бољи. Истовремено, Србија ће
чувати своја велика и традиционална пријатељства на свим континентима, поносећи се својим добрим односима са свим народима и државама Африке, Азије, Латинске Америке. Не делимо људе по боји коже и њиховој религијској припадности, зато су наши односи са НРК, Републиком Корејом, Јапаном и бројним арапским и другим муслиманским земљама на највишем историјском нивоу“, каже Вучић.

Не прекидамо, додао је, ни важне историјске везе са Руском Федерацијом.

Једна мала земља попут Србије, подижући свој глас и борећи се за универзално важење принципа неповредивости међународно признатих граница, територијалног интегритета, суверенитета и политичке самосталности, даје пример борбе за право, оно које је овде укинуто, у овој згради, и својом невеликом снагом, али огромном одлучношћу и храброшћу, штити начела на којима би требало да је саткан свет, поручио је Вучић.

Ми нисмо мењали принципе зарад дневне политике и сопствених потреба. Онако како чувамо интегритет Србије, тако бранимо интегритет сваке земље чланице УН, истиче председник Србије.

Председник је рекао да се данас на Косову и Метохији, јужној покрајини Србије, одиграва огољено насиље, које над Србима примењују сепаратистичке власти Аљбина Куртија.

Подсећа да се прошле недеље, након ко зна које у низу пропалих рунди дијалога у Бриселу, Аљбин Курти, након што је одбацио европски предлог за деескалацију обратио јавности испред једне од главних зграда ЕУ и поручио малобројним преосталим Србима на КиМ да ће Срби, “да пате и плате грешку коју су направили“.

Да ли је уопште могуће горе ругање људскости, од оваквих речи, нажалост, могуће је, додао је Вучић.

„Само дан касније, док седимо у овој сали, у Куртијеве заторе одводе се Срби ухапшени под лажним оптужбама“, рекао је Вучић.

Please follow and like us:
Друштво