Вучић на панелу „Ново Евроазијско свитање“

Председник Александар Вучић нa Економском форуму у Давосу

Председник Србије Александар Вучић је данас на Светском економском форуму у Давосу, у оквиру дебате „Ново евроазијско свитање“, истакао да је Србији и другим земљама Западног Балкана потребна јача Немачка.

Вучић је на питање модератора дебате о односу Европске уније и Западног Балкана рекао да „када се Немачка закашље, ми добијемо упалу плућа“ и нагласио да немaчка контракција односно економски пад од 0,3 одсто представља проблем и за државе у региону.Да није било поменуте контракције, имали бисмо плус 4,5 одсто раста ове године, а не плус 3,5 одсто.

Похвалио бих саговорника у дебати премијера Грузије Ираклија Гарибашвилија за изузетне економске резултате које је остварила његова земља, као и резултате Владе Казахстана у истој области. Захвалан сам пореским обвезницима Европске уније на помоћи које су до сада упутили нашој земљи.Људи у Европи морају да схвате да су кинеске инвестиције неопходне за развој и да Европска унија не треба да врши притисак по том питању. Нећу да лишим своју земљу кинеских инвестиција, које учествују са 30 одсто у укупним страним инвестицијама у Србији.

Неко се увек додворава званичницима ЕУ, а са друге стране плаче и жали се на беспарицу. А са Србијом то није случај“. Ми то не радимо. Зашто би радили.

Министар економије Казахстана Алибек Куантиров рекао је да је сагласан са изјавом председника Вучића, да је свака држава, односно влада, одговорна за сопствену економију и народ.

У дискусији са Вучићем учествовали су и председница Европске банке за обнову и развој Одил Рено-Басо, Мирек Душек из Светског економског програма, премијер Грузије Иракли Гарибашвили, као и турски бизнисмен и члан Удружења послодаваца и индустрије Турске, Ценк Алпер и министар економије Казахстана Алибек Куантиров.

Please follow and like us:
Друштво Економија