Вучић: Наредна година јако тешка за све

Александар Вучић председник Србије

Ако покушавате да постигнете компромис и видите да је немогуће и другог излаза немате, онда морате и време да купујете, и то је боље него да се одрекнете онога чега не можете и не смете да се одрекнете, рекао је данас председник Србије Александар Вучић обраћајући се на свечаној академији поводом 182. годишњице Српске академије наука и уметности (САНУ).

Вучић је у свом говору рекао да се плаши да ће следећа година, када се очекују и избори у многим државама света, бити много тежа и лошија за цео свет, па и за Србију.          

– Плашим се да нам та година доноси много више сукоба, много више немира него што је донела претходна и ова 2023. година. Када то кажем, мислим и на сваку врсту угрожености нашег народа на Косову и Метохији, али и у Републици Српској и у многим другим деловима нашег региона“, рекао је Вучић.  

Вучић је рекао да је од изузетног значаја да сваког дана, слушајући различите ставове, различита мишљења, дођемо до заједничког именитеља како да своју слободу, како да своју земљу и будућност уопште сачувамо.

– Када говорим о свим овим изборима, говорим зато што знам да нико никоме неће да попусти, јер у савременом свету и ери друштвених мрежа попуштања нема. Нико нигде никоме да попусти неће. Компромис је постала одвратна реч. Чак поштовање других и другачијих ставова готово да више не постоји у савременом свету“, рекао је он.        

Како је додао, „наш излаз јесте да се инсистира на компромисним решењима иако знамо да их неће бити“.

– И данас са сигурношћу могу да кажем без обзира на тежину проблема са којима се суочавамо, на величину и снагу притисака који ће бити само већи у наредном периоду да увек морамо да тежимо компромису, али да не смемо да се одрекнемо онога што је наше, не смемо да се одрекнемо ни међународног јавног права, ни наше територије, ни нашег народа“, истакао је Вучић.         

Чак и да то учинимо уз сва обећања које нам изговарају готово свакодневно, уз све лепе приче које су примамљиве, атрактивне, а на крају увек буду само шарена лажа, „ми не бисмо добили ама баш ништа“, додао је Вучић.            

Вучић каже да очекује да следећа година буде најтежа у нашој савременој историји, али и верује да ће се велики део потешкоћа и проблема завршити.

Говорећи о САНУ, Вучић је рекао да ће држава помоћи у финансијском смислу у подизању лествице културно-образовне вертикале.

Please follow and like us:
Друштво