Вучић присуствовао полагању камена темељца за изградњу фабрике у Старој Пазови. Сутра обраћање поводом питања на КиМ

Председник Вучић у Старој Пазови

Председник Александар Вучић присуствовао је свечаној церемонији полагања камена темељца за изградњу нове фабрике компаније Милбауер у Старој Пазови, која ће се бавити развијањем и склапањем батерија и горивних ћелија за електрична возила.

Председник Александар Вучић изјавио је данас, на церемонији полагања камена темељца за изградњу нове фабрике компаније Милбауер у Старој Пазови да је то веома значајна инвестиција немачког технолошког гиганта који ће развијати у Србији нову технологију коју нема нико у свету. Председник је рекао да је реч о новој инвестицији Милбауера од 30 милиона евра и да ће ту бити запослено 150 радника који ће имати просечну плату 900 евра.

-Јозеф Милбауер је сам кренуо од једне бараке и направио читав град у баварској шуми, рекао је Вучић. Истакао је да је раније у Старој Пазови постоајало само неколико хала, док се ту сада гради не само читав индустријски парк, већ и град.

-Ја сам добио, да вам покажем, баварски пасош. Направили су шалу, али су хтели да покажу само шта су технолошки у стању да ураде, што нико није – чудесно изгледа. И они овде у Србији много тога раде за многе земље широм света и срећан и поносан сам на наше људе. Питао сам да ли је могуће да наши људи то стварно раде све. Они су рекли не само да раде, већ да су водећи људи у изградњи тих гига машина које имају енормну вредност, пошто једна машина вреди 200 милиона евра, а траже их 250, рекао је Вучић.

Нагласио је да са Немачком данас имамо покривеност увозом-извозом према Немачкој од 91,3 одсто, као и трговинску размену од девет милијарди евра.

-Немачка је наш први спољнотрговински партнер, 14 одсто укупне размене роба које имамо је са Немачком. На Немачку одлази 15,4 одсто нашег укупног извоза. Немачка је у сваком смислу највећи и најважнији партнер. То за нас није увек једноставно. Морамо да испуњавамо многе ствари које су добре за нашу земљу, а које Немци очекују да направимо. Али то нама доноси огромну корист, рекао је Вучић.

Истакао је да више од 80.000 људи данас ради у немачким компанијама у Србији.

-Када сам постао председник владе, тада је 17.000 људи у Србији радило у немачким компанијама. Ја мислим да то говори о великим стварима које смо направили. Овде у Старој Пазови је било незапослених 4.570 пре само 10 година, данас је свега 900 људи незапослено. Ми смо пре 10 година имали тачно 2,4 милијарде трговинску размену са Немачком, а у 2023. иако још немамо тачан податак за децембар, очекујемо да је то било на нивоу од девет милијарди евра, рекао је председник Србије.

Председник Србије Александар Вучић имао је протеклих дана и више састанака по питању дешавања на Косову и Метохији. Данас је примио амбасадора Руске Федерације Александра Боцан-Харченка и том приликом га је обавестио о најновијем једностраном потезу Приштине. О ситуацији на КиМ разговарао је и са председавајућим Војног комитета Европске уније, генералом Робертом Бригером, а у среду увече састао се са амбасадорима земаља Квинте, -шефом делегације Европске уније, као и представником амбасаде САД у Београду.

Служба за сарадњу са медијима председника републике саопштила је да ће се председник обратити јавности у петак у 13 часова када се очекује да ће упознати грађане о најважнијим детаљима разговора са представницима Квинте и ЕУ поводом одлуке власти у Приштини да активира уредбу о укидању динара на Косову и Метохији.

Please follow and like us:
Друштво Економија