Вучић: Србија је слободна земља, слободу и КиМ волимо више од свега

Председник Србије, Александар Вучић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија независна, суверена и слободна земља и да слободу и КиМ људи у Србији и он воле више од свега.

-Морате да имате у виду да постоје људи који не морају увек нужно да брину о себи и ономе шта ће њима лично да се догоди, који размишљају о будућности и о суду неких других, о суду будућности, такве људе претњама да сломите и победите не можете. Нећемо вам никада дати да нам слободу узмете, рекао је председник на данашњој церемонији обележавања годишњице погрома у јужној покрајини 2004. године.

Председник је рекао да ће и светској јавности да открије шта су говорили сви они на претходним разговорима, сви који су долазили у Београд и сви они са којима је разговарао у Бриселу.

-Када не знају како да оправдају то што Албанци ништа нису урадили, када нам кажу сад ће да буду део Савета Европе, а ви их питате хоћете ли да вас подсетим шта сте говорили на свим претходним разговорима, сви ви који сте долазили у Београд, и сви ви са којима сам разговарао у Бриселу, сваки ћу детаљ да откријем, рекао је председник.

Председник је поручио да не смемо да ћутимо о томе шта се тада десило и да истину нико не може да нам одузме.

Вучић је рекао у Народном позоришту да нисмо довољно анализирали шта се догађало тада и шта је проистекло из тога.

-А готово никада се нисмо договорили о томе шта нам је чинити у будућности, навео је Вучић.

Истакао је да је 17. марта пре 20 година постојала немоћ српске државе и немогућност, упркос јунаштву српског народа на КиМ, да се одбрани од албанске пошасти.

Вучић је изјавио данас да је погром над Србима на КиМ који се догодио 17. марта 2004. године, имао само један циљ, а то је независност тзв. Косова.

-То је била организована акција, припремљена, осмишљена акција, а не никакав гнев или бес људи који су видели неправду која се догодила дечацима из Чабра, код Зубиног потока. Не. То је све било добро припремљено, добро организовано и добро усаглашено, да би управо после тога добијали Ахтисаријев план, Бечке преговоре и пуну независност Косова, рекао је председник.

Како је рекао, за све то време, ми Срби смо увек говорили о томе шта се страшно догодило нашем народу, али у политичком смислу никада нисмо успели да анализирамо шта је то што су нам учинили.

-Признали су их многи од те 2008. године, па све до 2012. и 2013. Више од пола света или готово пола света или две земље више од половине света признале су биле независност Косова. Готово никакву шансу нисмо имали. Није било лако у Бриселу преговарати, а морали смо из више разлога, што људи морају да разумеју. По први пут на овакав начин говорим, рекао је Вучић.

Предстојећи месеци одлучујући за српски народ – најтежи у последњих 20 година
Председник Србије изјавио је данас да ће предстојећи месеци бити од одлучујућег значаја за српски народ и у политичком смислу, вероватно најтежи месеци у последњих 20 година.

Истакао је да су предстојећи месеци од одлучујућег значаја за српски народ и да ће о томе нешто више говорити за само седам дана.

-И то не само у Србији, већ у целом региону. Предстојећи месеци ће у економском смислу бити одлични и донети много благодети нашем народу. У политичком смислу, вероватно најтежи месеци у последњих 20 година. Али оно што хоћу да учиним вечерас, то је да пред свима вама се поклоним сенима наших јунака, који су пали чувајући своје куће, чувајући своје огњишта на КиМ и да им кажем да нису узалуд пали, да ћемо знати да чувамо све оно што су учинили за своју отаџбину и да никада нећемо дозволити да српско име и презиме буде згажено, нагласио је Вучић.

Казао је да је један велики песник молећи се за КиМ рекао – краду ми памћење, скраћују ми прошлост, отимају векове, харају азбуку, чекићају гробове, издиру темељ и размећу колевке.

Александар Вучић изјавио је да Србија никада неће прихватити резултате погрома 17. марта 2004. године, нити ће прихватити једностране одлуке о независности тзв. Косова, све док се он налази на месту председника Србије.

-Морају да знају наши партнери на западу. Можете да спроводите какве хоћете акције. Можете да слабите нашу владу. Можете да прогоните мене. Можете да претите чак и хапшењима. Можете да радите шта год хоћете. Док сам на месту председника Србије, а верујем и после тога, никада нећемо прихватити резултате ни погрома од 17. марта 2004. нити ваших одлука о независности Косова. И за нас ће то увек бити део суверене и независне Србије, поручио је Вучић на церемонији обележавања дана сећања на погром на Косову и Метохији 2004. године, која се одржава у Народном позоришту.

Навео је да ће Србија бити уз свој народ на Косову и Метохији и да ће налазити начине како да га финансира и како да помогне његов опстанак на КиМ.

-Увек ћемо проналазити начине за то. Ма како тешко било, ма како мучно било, ма како проблематично било. То је наша обавеза, то је наш дуг према нашем народу који живи на Косову и Метохији, поручио је Вучић.

Please follow and like us:
Друштво