Вучић: Србија је упркос свим изазовима и проблемима стабилна, сигурна и таква ће и остати

Александар Вучић председник Републике Србије

Председник Србије Александар Вучић обратио се грађанима и истакао више пројеката који су у плану у наредном периоду.

Председник је говорећи о могућностима да се у Србији отвори рудник литијума нагласио да би то донело велике користи грађанима наше земље, али и да ће се одлука о томе донети уз консултације са стручњацима, као и да не смеју изостати ни гаранције за очување животне средине.

Уз отварање рудника литијума могао би да се покрене и цео производни циклус од рударења до производње електричних возила.

-То није одлука која се доноси данас или за годину дана. Увек може све да прекине до 2028., а ако прихватимо све, могли би да отворимо рудник литијума, рекао је Вучић.

Председник је навео да све што се ради мора да се ради са партнерима из Европе, као и да је о томе причао и са Макроном, Шолцом, Фон дер Лајеновом. Како је изјавио, Србија има могућност да произведе 58.000 тона литијума на годишњем нивоу.

Вучић се детаљније осврнуо и на економску ситуацију у земљи и свету.

-Живимо у време највеће геополитичке кризе после Другог светског рата. Зато очекујем да ће ситуација у наредним месецима  ескалирати и да ћемо се суочити са тешким последицама у Европи и свету. Зато морамо да будемо чврсто опредељени да наш посао изгурамо до краја, да га урадимо на најбољи начин и тако обезбедимо економски раст и бољи живот грађана наше Србије.

Неопходно је да се сви ангажујемо око ЕXПО2027, који је кључна, не крајња, али прекретна тачка за развој Србије у сваком смислу. Радимо озбиљно и посвећено, али нам тек предстоји напоран рад.

Очекујем велике поремећаје на тржишту од енергената, до хране у целом свету, зато смо се ми снашли, како би Србија имала довољно свега. Можемо да се похвалимо да је Србија у првом кварталу ове године имале највећу стопу раста у Европи. Тај раст нам омогућава да имамо и више новца, а и да можемо да обезбеђујемо већа примања. На рекордном смо нивоу броја запослених, прилив страних инвестиција је прешао две милијарде и по томе је смо већ први у региону.

Морамо да радимо убрзано на свом важним питањима, а грађани Србије знају да у свом руководству имају озбиљне људе који неуморно раде све што је потребно да нам земља буде безбеднија и сигурнија.

Хвала грађанима на свакој врсти подршке и томе што разумеју проблеме са којима се суочавамо. Моје је да им поручим да је Србија упркос свим проблемима и великим изазовима стабилна, сигурна и таква ће да остане.

Please follow and like us:
Друштво