Вучић: Србија љубоморно чува своју војну неутралност

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом и након сусрета изјавио да су разговори били добри и корисни. Разговарало се о свим важним питањима везаним за односе између Србије и НАТО, као и о безбедности српског народа на Косову и Метохији, рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је после састанка са Јенсом Столтенбергом да ћемо се у будућности трудити да имамо најбољу могућу комуникацију са НАТО, као и да је упознао Столтенберга да је у последњих годину дана 13 одсто Срба напустило север КиМ због малтретирања и притиска приштинског режима.

– Мислим да је данашњи састанак био добар и важан за Србију. Чуо сам не лаке речи генералног секретара Столтенберга о нашој позицији, а он је чуо искрено шта је то што Србија мисли.

Желим да му се захвалим на томе што сам увек могао да му кажем шта мислим, да затражимо подршку и помоћ.

Ми ћемо морати да унапређујемо наше односе са НАТО, да покушамо да повратимо изгубљено поверење, али ћемо ипак љубоморно да чувамо своју војну неутралност – поручио је Вучић.

Председник Србије је истакао да су искључиво Срби били нападани од 2001. године, а нарочито откада је на власти Аљбин Курти, и то због огромног притиска, хапшења, малтретирања и претњи које долазе од приштинског режима.

Вучић је изјавио и да ће међународна заједница померати циљеве и подизати лествицу за Србију, јер их једино занима када ће Београд да призна Косово.

Он је додао је да ће бити захвалан ако НАТО може да помогне у заштити Срба.

Свака сарадња са КФОР је у реду, али што се политике тиче, то је други пар рукава и ту среће нема за нас, бар не у кратком временском периоду који је испред нас, поручио је Вучић.

– Желимо још веће присуство војника КФОР-а и НАТО-а, никакав проблем са тим немамо, али имамо проблем са политичким тумачењем које долази из многих земаља са запада, а то је да им се Резолуција 1244 свиђа када говори о мандату НАТО-а, али им се не свиђа када говори о територијалном интегритету Србије.

Али, ми Срби и грађани Србије морамо да се навикнемо на те двоструке стандарде и са тим живимо – рекао је Вучић.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да је оснивање Заједнице српских општина кључ за нормализацију односа Београда и Приштине.

Он је на заједничкој конференцији са председником Србије Александром Вучићем позвао Београд и Приштину да наставе дијалог јер је то, истакао је, једини пут ка миру.

Please follow and like us:
Политика