Вучић: Због геополитичке ситуације плаћамо високу цену, велики је притисак на Србију

Председник Србије Александар Вучић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија због свеукупне геополитичке ситуације плаћа високу цену, због чега је он рекао да смо у изузетно тешкој ситуацији и да смо у њој не својом кривицом.

Он је на конференцији за новинаре рекао да жели да укаже да је најбитнија тема питање KиМ и онога што се дешава у Покрајини, као и чланства KиМ у Савет Европе.

„Говорићу о томе и о нашем народу у БиХ. Ради се о свеукупном притиску на Србију и српски народ, пре свега због наше војне неутралности, односа према сукобу у Украјини и позицији Србије да осуђује напад на суверену земљу, али да се не придружује санкцијама Русији. Трећи разлог, а везан је за оба претходна је да западне земље осећају велики притисак због напредовања руских снага и несигурности како ће се завршити рат, а притиснути могућим будућим политикама из Москве које ће се базирати на ономе што се неретко назива косовски преседан“, рекао је Вучић.

Због тога је потребно све то склонити из руку руског председника Владимира Путина и ту се Србија и српски народ неретко нађу на мети не само Приштине, већ и оних који су их подржавали, истакао је Вучић.

Председник је изјавио да је од доласка Аљбина Kуртија на власт 2021. године, Приштина непрестано предузимала ескалаторне потезе и да је од тада било 494 етнички мотивисана напада на Србе и српску цркву.

„А у претходном периоду од девет година, када Kурти није био на власти, имали смо свега 170 напада више“, рекао је Вучић новинарима у Палати Србија.

Навео је да ће изнети кључне чињенице око KиМ које показују колика је тежина позиције са којом се Србија суочава, а посебно народ на KиМ.

„Највећим делом ћу рећи шта је то што ћемо ми да учинимо, за неке ствари оставићу и Народној скупштини, али ћу рећи шта ће бити предлог већине да се у Народној скупштини изгласа. Дакле, ни једног секунда нећу бежати од одговорности и од онога што значи доношење одлука у складу са интересима нашег народа. За нас је мир приоритетни интерес“, поручио је Вучић.

Александар Вучић изјавио је да је известилац Европског парламента за пријем Kосова у Савет Европе Дора Бакојани променила мишљење о чланству тзв. Kосова у Савет Европе на основу једног телефонског позива и одустала од тога да Приштина мора прво да примени Заједницу српских општина.

У обраћању јавности из Палате Србија, Вучић је рекао да он зна ко је тај позив упутио.

„Нагло се покајала што је била врло чврста и снажна. Онда се сетила да није важна ЗСО. А онда се сетила да није важна ни експропријација. Добро знам ко је издао налог да одустанете од принципа и да се тако понашате. Срам вас било. Само неки људи имају кичму у међународној арени, а неки људи немају ништа“, рекао је Вучић говорећи о Бакојани.

Вучић је рекао да су западни правни експерти рекли да је ЗСО не само унутрашње питање, већ међународно правна обавеза Приштине.

Председник Србије изјавио је да Приштина захтева од Србије да прода огранак Поштанске штедионице на KиМ Рајфајзен банци или некој другој банци, јер не желе српске банке на KиМ и додао да то никада неће прихватити.

„Ми ћемо огранке своје банке или идеалне власничке уделе да продајемо када хоћемо и како год хоћемо. Они једноставно нису нормални. Они своје захтеве постављају онако успут. Рећи ће, није то наш захтев, него успут ако можете то да прихватите. Ни успут, ни не успут, не можемо и нећемо да прихватимо укидање динара. И у томе се променио однос Србије. Нећете нас натерати да прихватамо нешто зато што смо много добри и фини. Доста сте нас лагали и обмањивали“, рекао је Вучић у обраћању јавности из Палате Србија.

Додао је да ће Србија уплаћивати новац Србима на KиМ, па, ако треба, конвертоваће динаре у евре и исплатиће их.

Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија наставити да разговара о питању Kосова и Метохије и да ће доносити одлуке и око питања Савета Европе, додајући да је спреман да саслуша мишљење не само Владе Србије, скупштинске већине, већ и свих представника политичких странака у Србији о томе каква би реакција Србије требало да буде по том питању.

Вучић је навео да сматра да реакција Србије треба да буде снажна, озбиљна и одговорна када је реч о том питању, али да не жели да прецизира о каквој реакцији је реч.

„Позивам и владу, а и сам сам спреман да чујем мишљење и представника свих политичких странака у Србији, и парламентарних и ванпарламентарних. Не желим да говорим шта је то у коначном смислу. Шта мислим да би требало да буде наша реакција 11. маја, јер остаје време да се за то припремимо. Такође и не желим да ограничавам маневарски простор Србији у наредних месец и по дана, јер ја ћу имати неколико важних састанака и сусрета“, рекао је Вучић.

Додао је да је добио званичан позив од председника Француске Емануела Макрона и да ће његова посета бити од великог значаја за Србију.

„Молићу председника Макрона да узме у обзир све оно о чему смо разговарали, али да узме у обзир и међународно-јавно правне норме, посебно обавезу формирања заједнице српских општина. Ја знам да Француска подржава независност Kосова, али је моје да молим“, рекао је Вучић.

Председник је истакао да је процена фебруарског бруто друштвеног производа раст од 5,9 одсто што је, према његовој оцени, боље од очекиваног.

Вучић је рекао да је имао састанак са ММФ-ом и да су они саопштили да су макроекономски резултати Србије импресивни.

„Наша флеш процена фебруарског БДП-а је раст од 5,9 одсто што је 0,8 процентних поена боље од онога што смо очекивали. То значи да је у прва два месеца просечан раст 4,9 до 5 одсто. Верујемо да ће због ремонта рафинерије бити нешто мање у марту, али се завршава крајем марта, па ће април бити у реду сасвим, да ће бити 4,3 одсто, што је за 0,4 до 0,5 више од оригиналног плана, што значи да идемо преко 3,5 ако би се наставило овако успешно“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Палати „Србија“.

Додао је да је посебно срећан због раста индустријске производње који износи 8,4 одсто, као и прерађивачке индустрије који износи 10,4 одсто.

Please follow and like us:
Друштво Политика