За будуће прваке почело тестирање, родитељи узбуђени без потребе

фото: РТВ Врање

У основним школама у Србији данас је почело тестирање деце за полазак у први разред. Тестирања су прилагођена деци и нису потребне припреме. Искуства показују да су родитељи ти који су узбуђени и више него што је потребно, чиме само отежавају деци њихово прво искуство са школом.

Све је спремно у школи ‘’Вук Караџић’’ за један од најважнијих дана у животу будућих ђака, за први долазак у школу и прво тестирање. Спремна је сва документација, коју родитељи попуњавају док деца раде тест.

– За тестирање не постоји припрема. Тестирање је осмишљено тако да се проверавају дететове способности, које су битне за полазак у школу, а које се тичу дететове интелектуалне, социјалне и емоционалне зрелости. Тест је осмишљен да буде као игра. Када деца то виде, желе да остану још јер им се допада – каже Александра Илић, психолошкиња у овој школи.

Родитељи су ти који су далеко узбуђенији од деце и то преносе на њих свесно или несвесно. Због тога се понекад дешава да дете има страхове или блокаде, због размишљања шта ће га родитељ питати када изађе, објашњава психолошкиња.

-Најчешће родитељ каже:’’ Нисам преносио никакво узбуђење’’. Међутим, деца нас осећају, нарочито сопствене родитеље. То се несвесно преноси на дете, а нема потребе за тим. Детету увек буде лепо на тестирању, свако дете пође у школу, било да су му способности више или ниже. Притом тестирање показује тренутне способности, а његове способности се развијају и даље – каже Илићева.

Тестирање траје до краја маја, али има изузетака када су у питању повратници из иностранства. Деца јесу из генерације у генерацију паметнија, али далеко мање самосталнија, јер су презаштићена, примећују психолози.

Please follow and like us:
Образовање