За непуних 6 дана одузета пет возила

Саобраћај

За непуних 6 дана од како је почела примена прописа по којима због тежих прекршаја возачима могу да се одузимају возила, одузето је чак пет аутомобила у појединим градовима у Србији, саопштавају из Управе саобраћајне полиције.

Закон о безбедности у саобраћају прописао је услове под којима може да буде примењена мера привременог одузимања возила и да су то ситуације када возач учини тежи прекршај из области безбедности саобраћаја, а утврди се да је у претходне две године правоснажно осуђиван за теже прекршаје. Одузимање возила траје до окончања судског поступка.

-У овом тренутку Закон о прекршају препознаје одузимање предмета, али да би извесност евентуалног одузимања специфичног возила, односно на основу Закона о безбедности саобраћаја могло да буде одузето. Ми ћемо са новим законом предложити и заштитну меру одузимања возила коју би изрекао суд, и то би у том случају била трајна мере, каже Владан Николић, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције.

Николић је рекао да возачи који у саобраћају направе лакше прекршаје не треба да буду забринути због нове одредбе Закона о саобраћају којом се у случају прекршаја привремено одузима возило, већ они „најбахатији“, који учине теже прекршаје,  а закон је дефинисао 17 таквих прекршаја.

-Оно што нас је изненадило за непуних шест дана је одузето 5 возила у Лесковцу, Ваљеву, Новом Пазару и два у Београду. Ипак, мислимо да та мера неће бити масовна, да ће рад саобраћајне полиције и медијска кампања која то прати одвратити починиоце и деловати  превентивно.

Направљена је анализа и у овом тренутку има око 10.000 возача који су правоснажно осуђени за теже прекршаје. Већина њих то поштује , они су сада без возачке дозволе. Ми ипак апелујемо на мањи број људи,  да се суздрже, јер  је полиција значајно подигла извесност откривања прекршаја, истакао је Владан Николић, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције.

Please follow and like us:
Друштво