За препродају ваучера следи кривична одговорност

Пријава за ваучере

Брза реакција Министарства туризма уследила је након што су се у јавности појавиле информације да се ваучери за одмор у Србији, препродају. Пре само неколико дана подељен је први контигент од 100.000 ваучера грађанима Србије, а најављено је за ову годину пола милиона ваучера. Колико је велико интересовање за ваучере чија је вредност сто посто повећана и сада износи 10.000 динара, говори податак да су подељени за само два сата. О информацијама да се ваучери препродају јавности се обратила помоћница министра туризма Дуња Ђенић .

-Ми смо јуче добили информацију, видели на фејсбуку и једно удружење је објавило  позив одређених грађана који на препродају ваучера, које су наводно добили за износ који је знатно мањи од износа који се налази на ваучерима. Ми смо одмах одреаговали и упутили допис МУП-у, јер такви огласи иницирају сумњу о злоупотреби и преварним радњама када говоримо о субвенцијама које додељује држава, а ово су субвенције за коришћење угоститељских услуга смештаја“, рекла је Ђенићева за Тањуг.

Она истиче да је сваки позив за продају ваучера бесмислен, јер они још увек нису одштампани. Тек следи провера захтева које су код Поште поднели грађани. Након провере се штампају и шаљу на кућне адресе.

-Сваки ваучер је апсолутно персонализован. На сваком ваучеру се налази име и презиме корисника, његов матични број, назив угоститељског објекта где је извршена резервација. По коришћењу ваучера у обавези су да ваучер потпишу и гост и угоститељ. Тако да су позиви за препродају персонализованих ваучера, бесмислени – каже Ђенићева.

Грађани који препродају ваучере ризикују кривичну одговорност, јер се ради о злоупотреби, а угоститељи прекршајну одговорност. Иначе, они који су пласирали информације о препродају ваучера, побринули су се и да понуда буде привлачна, па их тако нуде по цени од 3.000 до 5.000 динара.

Please follow and like us:
Друштво