За „Свице у мраку“ организованo донаторскo вече

Глумац Микица Петронијевић, препешачио је пут од свог родног села Венчане код Аранђеловца до Хиландара због деце и особа која болују од аутизма, како би прикупио новчана средства.

У част Микици Петронијевићу и његовом хуманитарном подвигу, организована је донаторска вечера у Врању. Он је председник и оснивач удружења „Свици у мраку“. Удружење се налази у селу Венчане код Аранђеловца. Његов највећи мотив због чега се одлучио на пут до Хиландара, је његов син, који болује од аутизма и има 25 година.

-Идеја нам је да у том питомом шумадијском селу створимо једну оазу и врт добре наде за сву децу са аутизмом. Ја сам своје имање поклонио том удружењу, са идејом да на том сеоском имању направимо Центар за дневни и вишедневни боравак деце и особа са аутизмом, рекао је Петронијевић.

Ходочашће је било само једна кап у мору и намера да се скрене пажња на децу, која болују од ове болести, наглашава Петронијевић. Циљ му је био да се помогне тој деци, која су јако креативна, воле живот и воле да се друже.

– Непроцењива је вредности људи које сам упознао на том путу. Мени су на путу до Хиландара помогли планинари из Србије, Македоније и дочекали су ме чланови планинарског клуба „Железничар 2006.“ на преласку планине Кукавица у селу Урманица. Касније смо се растали као да се познајемо читав живот. На крају смо успели смо да сакупимо новчана средства, каже глумац Микица Петронијевић.

За само две године, од оснивања удружења „Свици у мраку“ у фебруару 2021. године, успео је са сарадницима да реализује два летња инклузивна кампа. Деца су долазила са родитељима из целе Србије.

Највећи страх родитеља деце са аутизмом је где ће завршити та деца, када родитељи не буду више били живи. Зато је тај Центар намењен њима, тамо ће моћи да раде на себи у складу са својим капацитетима, завршава овим речима наш саговорник.

https://youtu.be/pt2VU4qJpzw

Please follow and like us:
Друштво