„Жабац Бунарац“ нова књига проф. др Зорана Момчиловића

Проф. др Зоран Момчиловић

„Жабац Бунарац“ назив је нове књиге професора Зорана Момчиловића која је недавно угледала светлост дана. Он је гостујући у нашем Јутарњем програму говорио о својој новој књизи и мотивима за њено писање. 

Професор поручује да је књига настала као осврт на његов живот и да он пише по осећају, а не по књижевној теорији. Текстови су настајали као плод излагања на научним скуповима о књижевности за децу и као плод неких личних погледа на одређене теме и књижевно стваралаштво наших писаца. Текстови су писани разним поводима и не чине целину.

У најкраћим цртама рекао би да је књига „Жабац бунарац“, једна књига хетерогеног типа, између есеја и књижевне критике и она се може поделити у две целине. У целину која припада ширем контексту религијских тема и у другом делу говори о значајним ствараоцима који нису добили праву афирмацију, рекао је професор Момчиловић.

Професор се поред писања стручних књига, монографија и уџбеника бави и писањем прозе и књижевних критика, а ово је његова пета књига. „Жабац Бунарац“ посвећена је његовој супрузи која му је како он сам каже била највећа подршка у тренуцима када је посустајао.

– Идеја за наслов је настала из једне књиге коју је написао познати писац из Зајечара Љубиша Рајковић Кожељац који је мени послао књигу „Две златне јабуке- приче за децу и одрасле“ где је описивао два жапца, једног који се налазио на површини земље и једног који се налази у бунару у води, додао је професор.

Проф. др Зоран Момчиловић рођен је у Сувојници код Сурдулице. Студирао је и докторирао на Универзитету у Београду, а свој радни век провео је на Педагошком факултету у Врању, где је у једном периоду био декан.

Please follow and like us:
Култура