Замена табли са називима градских улица

Дејан Тричковић, председник Комисије

У граду је почела акција замене старих новим, савременим таблама са називима улица. Замена је почела са постављањем табли у улицама које су одлуком Скупштине града, промениле своје називе.

Градска управа почела је са постављањем нових, савремених табли са називима улица у Врању.

Нове табле имају натписе на ћирилици и латиници, као и званични грб града Врања, у складу са одлуком локалног парламента, каже Дејан Тричковић, председник Комисије за споменике, називе улица, и очување културно историјских и традиционалних вредности града Врања.

– Табле су модерне, са малим грбом града Врања, у складу са скупштинском одлуком, на ћириличном и латиничном писму.

Табле ће олакшати сналажење, како нас самих у Врању, тако и свих гостију који буду дошли у наш град – указује Тричковић.

Замена табли је кренула од булевара и улица којима су промењени називи у последње две године, а процедура приликом преименовања улица није једноставна и захтева многе административне операције.

Најпре све предлоге за измену назива улица, које може да предложи било ко, разматра  Комисија за споменике, називе улица, и очување културно историјских и традиционалних вредности града.

– Након тога, тражи се сагласност Републичког геодетског завода и Министарства за државну управу и локалну самоуправу, али све то поштујемо и спроводимо.

На крају, Скупштина града разматра све те предлога и усваја их или не усваја, тако да смо дошли до момента када смо обезбедили и табле са новим називима и кренуло се са постављањем – каже Тричковић.

Он наглашава да о изменама имена улица одлучују стручни људи у оквиру комисије, при чему се води рачуна да се не повреде ничија национална, идеолошка или било која друга осећања, а да се промене називи који су били актуелни у неком ранијем друштвеном уређењу.

Оно што је важно, истиче наш саговорник, је да грађани, житељи улица које су добиле нове називе, неће имати компликације са променом личних докумената.

Документа ће мењати када им истекне важност и неће бити никаквих додатних трошкова, каже Дејан Тричковић.

Please follow and like us:
Друштво