“Запошљавање избеглица-прилика за врањску привреду“

Конференција о запошљавању избеглица у Врању

“Запошљавање избеглица- прилика за врањску привреду“, назив је конференције која је одржана у Врању у организацији Града  и Агенција Уједињених нација за избеглице у Србији .  Идеја је да се покрене дијалог о побољшању могућности запошљавања избеглица у Врању и околини.

У Скупштинској сали окупили су се представници Града, УНХЦР-а и друштвено-одговорних предузећа, заинтересованих  да покрену дијалог о веома  важној теми, запошљавању избеглица. Изузетно ми је драго што се у Врању одржава ова конференција и избор није случајан, јер познаваоци прилика одлично знају каква је улога нашег Града била и остала у прихватању и збрињавању избеглица и интерно расељених лица, рекла је Зорица Јовић, чланица Привременог органа Града Врања. Врата Врања су увек  отворена за све оне који су силом прилика морали да напусте своје домове.

– Локална самоуправа  је успела да пронађе најбоље решење за унесрећене људе којима је Врање у многим ситуацијама било друга кућа. Обезбеђени су основни услови за живот. Сви ти људи нису смели осетити да нису добродошли, да немају подршку Врањанаца и локалне самоуправе. Баш насупрот, Врањанци су их дочекали увек срдачно. Локална самоуправа је уз помоћ државе и Комесаријата пружила максималну подршку и када је у питању економска сигурност, социјално оснаживање и укључивање најмлађих у образовни систем. Најосетљивија је данашња тема увођење у систем радног ангажовања. Позив и апел свим предузетницима, свим приватницима  да отворе своја врата за сва лица, којима је то неопходно, а локална самоуправа ће увек бити ту за сваку подршку, рекла је Јовићева.

УНХЦР је веома захвалан Граду Врање и његовим становницима, што су отвореног срца прихватили избеглице из Украјине, јер људима који су све оставили за собом, потреба је подршка целог друштва,  да би могли да наставе даље и да се интегришу, рекла је Ивана Јелић, представница УНХЦР-а.

-Ми сматрамо да привреда ту може да има велики утицај, самим тим што ће омогућити лакше запошљавање избеглица, јер су они једна од најрањивијих категорија нашег друштва. Ми овом конференцијом користимо прилику да позовемо друштвено одговорне компаније из Врања и околине да буду отворени за запошљавање избеглица, а ми смо ту да се направи некакав мост између послодаваца и потенцијалних кандидата и да се помогне све што је потребно, каже Јелићева.

На подручју Врања недостатак је индустријске радне снаге, каже Бранислав Поповић  из Привредне коморе Србије.

-Многе фирме су заинтересоване, али наравно очекују да виде које би њима олакшице биле, ако запошљавају људе који су избеглице, односно из других држава – каже Поповић.

У Србији послују компаније које већ запошљавају избеглице, а осим тога пружају им и друге видове подршке.

Please follow and like us:
Друштво