Зашто се све више младих одлучује за живот на селу?

Радио телевизија Врање успешно приводи крају серијал „Лепоте села“ кроз који обухватамо различите теме које описују живот на селу. Како бисмо на што бољи начин описали и дочарали лепоте села, у свакој емисији обилазимо по три села из околине Врања. Тада упознјемо људе, њихове занимљиве приче, навике и обичаје. Овога пута обишли смо села Дубница, Власе и Златокоп и бавили се темом, зашто се све више младих одлучује за живот на селу.

Да ли вам се некада десило да помислите да млади своје време на првом месту желе да проводе у дружењу и забави у центру дешавања, где породица и пријатељи, али и градски конзумеризам имају примат у односу на село, тадицију и живот у нешто руралнијем окружењу? Уколико јесте, у овој емисији упознаћете три породице које су свој живот у граду замениле за живот на селу. Важна улога младих у социјалној реконструкцији и развоју села јесте креативност и ентузијазам младих која може да одигра кључну улогу.

-Брачни живот смо започели у граду пре пет година, а овде на селу живимо тек годину и по дана, пре тога смо живели у Врању у кући са родитељима, рекао је Бојан Здравковић.

Новинар: Како сте се одлучили за живот на селу?

-Нама је село увек било битно, увек смо боравили у некој природи, на неком излетишту, наш први син је дете које воли да трчи, воли парк, природу. Вођени тиме кренули смо да тражимо неку кућу на селу, негде где би имали свој мир, своје двориште, где би он могао да буде слободан, да се игра. У међувремену смо сазнали за конкурс и одлучили смо да пробамо. Министарство за бригу о селу је објавило конкурс за непровратна средства младима за куповину куће на селу, онда смо ми у сарадњи са локалном самоуправом скупили сву потребну документацију. После двадесетак дана од предаје документације су нас контактирали из Министарства за бригу о селу, да је наша пријава прошла и да смо добили средства за куповину куће, објашњавају Лидија и Бојан Здравковић и додају да ће тај дан памтити цео живот.

Истраживања показују да живот на селу, где су зелене и отворене површине и здравија храна лако доступни, може да смањи ризик од настанка разних болести за чак 60 посто.

-Па добро је, живи се лепо на селу, чист ваздух, радимо сви заједно. Припремање доручка, ручка, вечере. са децом радимо домаћи, са Лазаром учимо. Ми ујутру кад одемо да муземо краве, она крене са нама и помаже нам, каже Анђела Величковић.

-Ја сам радио 18 година у једној фирми у Врању и када је дошло до приватизације, нисам више видео себе тамо, није било то то. Тражио сам чиме бих могао да се бавим, па шта бих могао финансијски да поднесем, па ша бих могао да савладам и радим и тако сам 2019. дошао овде у село да живим и радим, објашњава Срђан Трајковић.

Из њихових прича и свега што смо имали прилику да видимо и чујемо и не чуди зашто су се определили за живот на селу. Мир, тишина, чист ваздух, пространство, безбрижно одрастање, здрава храна, само су неки од разлога који младе наводи да свој живот проведу мимо градске време.

 

Please follow and like us:
Друштво