Завршен 8. „Златни пуж“: И „шафовци“ овенчани наградом

Доделом награда и пројекцијом најбољих остварења, завршен је 8. Светски фестивал дечијег анимираног филма „Златни пуж“ у Врању. Током четири дана трајања фестивала, Врање је било српска престоница анимације.

Гран При фестивала међународни жири је доделио филму „Тукан“ Рекер студија из Белгије.

Прву награду у категорији аутора до 15 година освојио је филм „Нема мира“ Филмског клуба Запрешић из Хрватске, другу филм „Живот, циклус…“ групе аутора врањског ШАФ-а, а трећу „Бајка о три главе“ Наталије Воротникове из Русије.

У категорији од 15 до 19 година, прва награда је додељена филму „Сад ће трчати вучице“ студија Верити Дру Фирт, друга остварењу „Амерички сан“ ауторке Рене Ши из САД, а трећа филму „Границе“ Лазара Бачкоње из Србије.

По први пут, награду је доделио и дечији жири, који је једногласно одлучио да признање, због лепе приче о другарству, залужује филм „Циклус живота“ из Перуа.

Награду „Никола Мајдак“ за померање границе техника анимације освојио је израелски филм „Дивља деца“.

Жири је доделио и специјална признања за дизајн ликова, за промоцију добрих вредности, за оригиналност, хумор и за одличан приступ режији и филмском приповедању.

Чланови жирија са фестивала носе искључиво позитивне утиске.

– Врома сам поносан на децу и све дивне људе из овог града, као и на чланове жирија са којима сам постао добар пријатељ.

Било је много добрих филмова јако талентованих малих аутора, тако да је било тешко донети одлуку и желим да се захвалим свима на учешћу и посебно, свим Врањанцима – рекао је Шпанац Андрес Доменек Алкаид.

– Веома је важно што је овај фестивал у Врању, даље од Београда, увек се све дешава у Београду, а важно је да људи долазе у овај део Србије који је изванредан, људи су супер, храна је одлична и сви имају осмех на лицу.

Надам се да ћемо опет доћи и сарађивати на овом фестивалу и бити део ШАФ-а Врање – поручује Никола Мајдак млађи.

– Било је одлично бити део овог фестивала. Заиста сам позитивно изненађен иако сам раније гледао филмове који су долазили из Врања. Сада сам из прве руке видео како се ради са дјецом и колико су посвећени људи који образују дјецу у пољу анимације, колико то раде са срцем, а и дјеца уживају и забављају се. Такође сам одушевљен Врањем и баш нам је било лијепо – истакао је председник међународног жирија, Младен Ђукић из Босне и Херецеговине.

Жири је одлуку о наградама донео након шест пројекција током којих су приказана 74 филма, од преко 700 приспелих остварења из целог света.

Please follow and like us:
Друштво Култура