Завршена обука за омладинске раднике

Завршена је шестомесечна обука за омладинског радника на територија града Врања. Тим поводом је гост Јутарњег програма Радио телевизије Врање био Лука Трајковић, координатор Канцеларије за младе у чијој се коорганизацији и водио овај процес обуке.

Обука за омладинског радника превасходно је намењена цивилном сектору, како Канцеларија за младе сарађује са цивилним сектором, а ради са младима, представници Канцеларија су имали прилику да прођу кроз тестирање и касније учешће у овој обуци.

– То је једна веома комплексна и тешка обука која се тиче омладинског рада и тај процес је почео маја месеца ове године и трајао је до 15. новембра, када је и завршена последња радионица. За ту обуку су могли сви да се пријаве, нису били само представници Канцеларије за младе, представнице и представници удружења запослени у Центру за социјални рад, школе, истакао је Трајковић.

Двадесет представника Канцеларије за младе се обучавало за омладинског радника, међу којима је и Лука Трајковић, координатор Канцеларије за младе из Врања. Како каже, од маја до септембра месеца група учесника је имала четири модула у трајању од више дана, где су учили о раду са младима, након чега је почело и спровођење практичног рада.

-Од септембра смо кренули да спроводимо практичан рад са младима, што је био један веома изазован и занимљив део. То практично значи да ће млади на територији нашег града имати особу која зна и која је сертификована да ради са њима, на један занимљив и интересантан начин, путем радионица како би се преиспитали ставови младих, а како би касније млади учествовали у процесу доношења одлука, објашњава координатор Канцеларије за младе.

Вештине које омладински радник стиче на овој обуци су креирање радионица, израда и спровођење пројеката, познавање омладинске политике, пружање подршке, осећај емпатије. Овако обучени омладински радници имаће прилику да подигну омладинску политику у нашем граду. Осим  Луке Трајковића, учествовали су у обуци и двоје  из Врања и из Врањске Бање за омладинске лидере и лидерке, који ће удружено радити у циљу бољег положаја младих у нашем граду.

Please follow and like us:
Друштво