Завршена пета седница Скупштине, усвојена Одлука о завршном рачуну буџета Града Врања

Пета седница Скупштине Града Врања

Пета седница Скупштине Града Врања завршена је, упркос ометањима у раду од стране одборника опозиције. Усвојене су важне тачке за функционисање Града, као што су Одлука о завршном рачуну Града Врања за 2023. годину, али и извештаји о раду са финансијским извештајима пословања јавних предузећа и установа.

Пета седница Скупштине почела је усвајањем извештаја са претходне седнице и потврђивањем мандата новим одборницима због оставки појединих одборника и именовања на функције директора и в.д. директора. Нови одборници су Слађан Китановић са листе “Александар Вучић-Врање не сме да стане“, Сунчица Алексић са листе “Јединствена Србија -Драган Марковић Палма“ и Слободан Стаменковић и Драган Антић са листе “Храбро за Врање-СРЦЕ, ДС, ПСГ-Еколошки устанак Ћута“.

Након покушаја одборника опозиције да блокирају рад Скупштине, седница је ипак настављена, известиоци су образлагали тачке пред одборницима, с обзиром да је говорница била блокирана.  

-Упркос недоличном понашању појединих чланова из опозиционих одборничких група успели смо да завршимо пету седницу Скупштине Града Врања, брже него што смо планирали, али вероватно зато што нису учествовали, тачније били су ту, али су само опструирали рад Скупштине, нису дозволили да нико од одборника приђе говорници. Иако су им изречене мере удаљења, нису хтели да напусте скупштинску салу. Такав је став заузет да наставимо да радимо и усвојени су извештаји о раду свих јавних предузећа и установа, омбудсмана, градског урбанисте, правобраниоца. На почетку смо верификовали мандате новим одборницима и при крају су биле оне тачке о отуђењу неизграђеног грађевинског земљишта, а које је у власништву Града Врања, спроведена је процедура у потпуности пре саме седнице, и када је у питању јавни позив и лицитација и закључак Градског већа и на крају су биле тачке са мандатно-имунитетске комисије, рекла је председница Скупштине, Зорица Јовић.

Усвојена је и Одлука о завршном рачуну града Врања за 2023. годину. Укупно остварени приходи и примања у буџету града Врања са пренетим средствима из претходе године износе 3.603.401.000 динара, док су укупни текући расходи 3.465.994.000 динара.

-Увојен је завршни рачун буџета и то је законска обавеза Града Врања, да се до 30. 06. усвоји завршни рачун за претходну годину. Остварен је буџетски суфицит од 115 милиона динара и да кажем да је остварење  у буџету за 2023.  на нивоу од 95 посто, рекао је Ненад Тасић, руководилац Одељења за буџет и финансије.

Од укупног суфицита од 115.254.000 динара, 62 милиона динара су средства наменског карактера, опредељена за доделу помоћи у грађевинском материјалу и опреми, поправку и адаптацију сеоских кућа са окућницом, за исплату ПДВ-а на име реконструкције Здравственог центра, као и за финансирање водоводне мреже у Индустријској зони Бунушевац, док су  преостала средства у износу од 54 милиона динара,  као вишак прихода,  пренета у 2024. годину.

Одборници су усвојили и Информацију о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања јавних предузећа, друштва капитала и других облика организовања у 2023. години, Претрес годишњег извештаја о спровођењу Акционог плана за младе за прошлу годину, Предлог Локалног акционог плана за превенцију и борбу против вршњачког насиља, затим Предлог решења о утврђивању економске цене програма васпитања и образовања у ПУ ’’Наше дете’’, Предлог Одлуке о доношењу Плана детаљне регулације подручја соларне електране “Кобра”.

Због истека периода на који су именовани престао је мандат директорима ЈКП Комрад, ЈП Нови дом, ЈУ Центар за социјални рад и ЈУ Народни музеј у  Врању. На ове функције поново су изабрани Зоран Димитријевић, Горан Петровић, Јадранка Стојановић и Маја Алексић и њихов мандат је четири године.

Please follow and like us:
Друштво