Завршени „Дани Преображења“ у Трговишту

Завршена је традиционална манифестација „Дани Преображења“ која је ове године одржана на две локације, у Козјем Долу и на платоу код средње школе у Трговишту. Богат културно – уметнички и забавни програм није изостао ни ове године, а велики број задовољних учесника али и посетилаца, сведоци су да овакве манифестације шире пријатељства, пословну сарадњу и окупљају фамилију.

Концерти познатих естрадних уметника, локалних бендова, такмичења у припреми традиционалне српске хране, презентација народне песме и игре културно уметничких друштава, мото скуп, такмичење у надвлачењу конопца и позоришне представе, део су програма који за три дана колико је трајала манифестација „Дани Преображења“ окупио велики број посетилаца.

-Мало сустиже умор, али кад видимо колика је посећеност и задовољство на лицима како гостију, тако и домаћина, онда све пролази. Као што знате, почели смо у петак, наставили смо у суботу Светом литургијом у Манастиру Преображења Господњег у Козјем Долу, данас је дан за културно – уметничка дешавања и концерте. Манифестација је у позитивном духу, време нас је послужило, људи уживају. Манифестација није више локалног карактера него међународног. Имамо доста гостију из Северне Македоније, из наше јужне Покрајине, из Хрватске, Зворника, Беле Паланке, Прилепа и многих других градова и општина, истакао је Ненад Крстић председник општине Трговиште.

Да овакве манифестације служе за зближавање и окупљање фамилије, пријатеља, сведочи велики број исељеника јер Трговиште има изражену дијаспору и према северу земље, али и према Северној Македонији. Овакве манифестације их враћају у своје родно место и по њиховим речима, буде најлепше емоције у њима.

-Ова река, ова природа је лепота за уживање и у тренутку заборавиш на проблеме из града. Кад дођем у овај град ја се напуним неке снаге, лепоте из природе. Шта да кажем, лепо је овде и једном речју, лепо ми је, речи су Ласте Денковског из Куманова.

-Ја се осећам предивно и заиста сам испуњена када дођем и видим све те људе и најважније срећне људе.
-Већ 12 година долазим, можда само једну годину нисам дошла, иначе сваке године СЕ радо враћам у свој крај, каже Весна Стефановић из Панчева.

Осим исељеника из Трговишта, мештана, пријатеља и родбине, ову манифестацију посетили су и председници суседних, а по њиховим речима, братских општина, који не крију задовољство значајем оваквих манифестација.

-Оно што је битно за нас јесте да није само ситуација да се дружимо на оваквим догађајима, већ ми из дана у дан покушавамо да направимо неку бољу сарадњу и успевамо у томе. Пре свега да направимо добре привредне контакте, а све у интересу развоја општина Трговиште и Беле Паланке, у интересу бољег живота наших грађана, објашњава Горан Миљковић председник општине Бела Паланка.

-Морам рећи да сам први пут у Трговишту иако наше две локалне самоуправе дуго година сарађују успешно и морам признати да сам презадовољан и самом манифестацијом, али и Пчињанима, који су нам приредили ово задовољство и гостопримство, истиче Братислав Петровић председник општине Власотинце.

-По мени је ово много добро организована манифестација, видим доста људи из моје општине који су присутни овде. Осећа се блискост, овде људи имају доста родбине, свог земљишта, куће и зато овде и долазе, рекао је Борче Спасовски градоначелник општине Ранковце из Северне Македоније.

Игра, песма, традиционални инструменти, народне ношње, насмејана лица младих и старијих грађана, слика су из Трговишта са тродневне манифестације „Дани Преображења“.

Друштво