Због појачаног интензитета саобраћаја потребно поштовање свих прописа

Летњи период је време када је појачан интензитет саобраћаја на путевима, људи крећу на одмор, али и поприличан број странаца пролази кроз нашу земљу. Осим путничких возила, број мотоцикала и двоточкаша на улицама је у летњем периоду највећи. С обзиром на појачан интензитет саобраћаја, већи је и број саобраћајних незгода, објашњава мастер инжењер саобраћаја Никола Димитријевић.

Када су у питању дужа путовања, као што је одлазак на летовање, Димитријевић саветује да на пут кренемо одморни и да се у току вожње обавезно праве паузе.

– Умор се најбоље лечи сном, тек када се одморимо и наспавамо, тада треба да кренемо на путовање. Треба да се избегавају те ноћне вожње. Добро је да се крене на пут у јутарњим часовима. Кафа или било која енергетска пића, само тренутно могу да нас пробуде, ипак је најбоље стати и одморити – каже наш саговорник.

Такође, оно што се стално понавља је везивање сигурносног појаса, а наш саговорник објашњава због чега је он толико важан.

– Везивањем сигурносног појаса сачуваћемо наш живот у од 90 до 95 посто случајева. Самим везивањем појаса аутоматски се активира и ваздушни јастук. Уколико дође до саобраћајне незгоде и ако смо везани на правилан начин, када се активира ваздушни јастук бићемо у 95 процената случајева заштићени, десиће се последице, али ће бити минималне – каже мастер инжењер саобраћаја.

Како бисмо смањили саобраћајне незгоде, потребно је да подигнемо свест људи и да сви допринесемо безбеднијем учешћу у саобраћају.

– Човек је директан учесник у саобраћају и директно је одговоран. Породица може да утиче на млађе возаче, да им каже како да се безбедно понашају у саобраћају. Треба да се поштују ограничења брзине, да се веже сигурносни појас, ту је и алкохол и психоактивне супстанце, које нису дозвољене. Сама свест да можемо да угрозимо наш и живот других људи, треба да буде довољна – каже наш саговорник.

Када су у питању најмлађи возачи, Димитријевић истиче да се већина труди да поштује све прописе. Мада увек има изузетака.

Према речима Димитријевића, док се девојке труде да испоштују све прописе, млађи мушкарци су обично ти који су поводљиви, подлежу утицају друштва да возе брже и да могу све. Оно што забрињава је да док се не деси удес, они немају свест колико то може да буде опасно, закључује наш саговорник.

Please follow and like us:
Друштво