ЗЦ Врање добио донацију медицинске опреме од Министарства здравља

Реконструисани ЗЦ Врање

Протекле недеље је из Министарства здравља Здравственом центру Врање пристигла донација у виду медицинске опреме, рекао је гостујући у Јутарњем програму Радио телевизије Врање, педијатар др Никола Поповић. Он је такође говорио о напорима локалне самоуправе када је реч о унапређење здравствене заштите грађана Врања.

Приводи се крају реконструкција Здравственог центра и то је једна од највећих инвестиција у нашем граду, која износи 1.163.000,000,00 динара. Реконструише се, надограђује и адаптира близу 13.000 метара квадратних, рекао је педијатар др Никола Поповић. Осим реконструкције ЗЦ, ради се и на запошљавању медицинског кадра, тачније 273  младих , који су радили у ковид систему.

-Стигла је велика количина медицинске опреме за новоизграђене делове Здрвственог центра. Желим да нагласим да је то само део опреме који стиже у ЗЦ Врање. Локална самоуправа има велики удео у помоћи Здравственом центру Врање и издваја 40 милиона динара за пројекат реконструкције Здравственог центра у виду техничке помоћи, израде пројектне документације, истакао је др Поповић.

Још један од подухвата за који је заслужна локална самоуправа је и опстанак државне Апотеке у граду, што је реткост у држави а која броји више од 70 запослених.

-Локална самоуправа Града Врања на челу са председником Привременог органа др Слободаном Миленковићем, једна је од ретких градова која је успела да сачува државну апотеку и као таква у овом тренутку има 75 запослених радника и финансијски стабилно послује. Веома је битно и то да имамо испоставе апотеке у свим местима где постоје здравствене амбуланте, тако да је целокупна медицинска помоћ људима доступна од лекарских прегледа до снабдевање лековима, објашњава др Поповић.

Улагања локалне самоуправе се огледају и у томе када је реч о вантелесној оплодњи.

-У претходном периоду од 2012. до 2023. године Град је помагао вантелесну оплодњу, за шта су издвајана средства у износу од по 400.000 динара по пару. Укупно је 135 парова прошло кроз тај процес и рођена су 33 детета, наглашава наш саговорник.

Рођене су 33 бебе, од чега једне тројке, пет близанаца, односно двојке и двадесет као једнорођене бебе.

Please follow and like us:
Друштво Здравље