Министарство просвете са партнерима спроводи едукативну кампању ‘’Здрава исхрана сваког дана’’, којом је обухваћено 100 школа у Србији и 12.000 ученика четвртог разреда. Једна од њих је Основна школа ‘’Вук Караџић’’ у Врању.
Није без разлога одабрана баш централна врањска школа јер она једина у Врању има ђачку кухињу. У њој се хране ученици којима родитељи финансирају оброк, а обезбеђена је и храна за децу слабијег материјалног стања. Мириси из кухиње знак су да је почео доручак и врло брзо се трпезарија напуни гласовима гладних малишана.
-Лепа је храна. Пијем воћне сокове и јогур. Волим да једем овде. Лепе су погачице. Волим да једем. Баш ми се свиђа. Добра је храна – кажу малишани.
Није било нимало лако сачувати ђачку кухињу и обезбедити деци здрав и безбедан оброк свакога дана кроз године уназад. Нелојална конкуренција и константне појаве разноразних, наоко привлачних производа на тржишту су претња, али је ова школа успела.
-Разумевањем Министарства просвете, родитеља и огромним трудом да некако доскочимо овим околним продавницама хране, које нуде грицкалице, пљескавице, оно што је јако примамљиво за децу, али није здраво. Знају сви да се овде припремају пецива, да су без адитива. Посебно ми је драго када дођу родитељи, који су били ђаци наше школе, дођу до кухиње и кажу овај мирис нас враћа на дане школовања – каже директорка Марина Стојановић.
И кроз наставни програм се много пажње посвећује учењу о здравој и избалансираној исхрани. У томе им помаже и Завод за јавно здравље својим предавањима. И, ево шта малишани знају.
Здрава храна је јабука, крушка, шаргарепа, салата. Здрава храна је воће, поврће, салате крушке, јабуке. Здраво поврће, воће, јела за ручак и овакве погачице. Проја је здрава. Поврће, воће – кажу паметна деца.
Школа има добру сарадњу са родитељима, као и са Градом, који им је омогућио да опреме кухињу најмодернијом опремом. У њој се припрема осим ужине и оброк за децу у продуженом боравку.
– Припремамо пицу, колач, проја, пита са сиром и спанаћем. То су производи без адитива. Уз то иду напици: јогурт, чоколадно млеко, сок. У продуженом боравку, припремамо кувани оброк, где додајемо воће сок, сезонску салату – каже Вукица Вучковић куварица.
У ђачкој кухињи покушавају да уводе и нове, здраве намирнице како би их приближили деци од најранијег доба. Не либе се да кажу да има и неуспеха, али се о свему договарају са родитељима и сви заједно раде на здрављу деце.