Земљотрес магнитуде 5 очекује се у наредном периоду у централној Србији

Сеизмолог Ана Младеновић изјавила је данас да по геолошким и сеизмолошким истраживањима подручје централне Србије има повратни период земљотреса, те се сходно томе очекује земљотрес у том подручју магнитуде пет степени.

Она је за Тањуг објаснила да се последњи земљотрес те јачине десио у Краљеву 2010. године и да је могуће да ће енергија која је дошла из Турске и Румуније убрзати тај процес.

– Сеизмолози у Турској су радили истраживање на исти начин као и свуда у свету, с тим што они то раде мало боље. Истраживали су активне раседе јер земљотреси могу да се догоде само дуж раседа а не у било којој тачки у земљиној кори, и дефинисали су геометрију и величину тих раседа као и брзину кретања по њима, а магнитуда земљотреса зависи директно од величине таквог раседа – рекла је она.

Према њеним речима сеизмолози су познавали тај конкретан сегмент раседа и израчунали да може да се деси земљотрес те магнитуде.

– То је потпуно научно засновано и верујем да су у праву, кад кажу да су предвидели земљотрес – истакла је она.

Младеновићева је објаснила да када дође до потреса најважније је да се не паничи, не искаче кроз прозор или трчи низ степениште, већ да се сачека да земљотрес прође.

Please follow and like us:
Друштво