Живковић: Највећи број младих до сада укључено у програм “Моја прва плата“

Програм “Моја прва плата“

Од када се спроводи програм “Моја прва плата“, а ово је четврти пут, ове године је највећи број младих незапослених људи са територије Пчињског округа,  укључено  у програм, каже директор Филијале НСЗ у Врању Горан Живковић.

-Са територије Пчињског округа је 236 послодаваца исказало потребу  за 365 лица. Толико је лица и укључено. Одабир је био од стране послодавца – каже Живковић.

Наредних девет месеци млади ће се код послодавца обучавати за занимање којим ће се бавити. Новчани износ се повећа и износи 28.000 динара за средњу стручну спрему и 34 за вишу и  високу. И ове године највише су се тражила занатска занимања.

-И ове године је за њих било велико интересовање, од вариоца, преко кувара, конобара, продавца, административне раднике,  у осигурању, намештају, шиваче. Сви послодавци су добили према одређеном броју лица према исказаним потребама. За десетак послодавца нисмо изашли у сусрет, додаје директор.

Биће прилике да послодавци задовоље своје потребе, с обзиром на то да ће ускоро бити објављени нови јавни позиви. Оно што је крајњи циљ овог програма је да се млади обуче, докажу и заснују радни однос. 

-Прошле године је око 40 посто оних који су завршили програм остало код послодавца. У првој години смо 120 лица укључили, ове године 365, то су препознали послодавци и укључују  младе у радни однос.

Из Филијале се надају да ове године буде и више оних који ће засновати радни однос код послодавца, макар 50 посто. Послодавци могу до 20 посто неопорезивог износа да плате младима, што је подстицај за младе, истиче Живковић. 

Please follow and like us:
Друштво